.

Korang Klik..saya akan Klik balik..just inform me K

Sunday, December 13, 2015

Apa itu penyata Untung Rugi

Salam semua..

Hari ahad yang asyik hujan ni..suez nak bgtau apa itu akaun Untung Rugi..

Rasanya semua orang tahu..apa itu Untung..apa itu Rugi kan?

So, macam mana Untung Rugi Ditentukan..

Pendek citer..Jika Kos Jualan lagi besar dari Kos Pembelian/Bahan...Untung lah kita kan..

Jika sebaliknya...Kos bahan lagi tinggi dari Kos jualan..Rugilah kita..

Apa tu Kos Jualan...ia adalah HASIL / Harga JUALAN / pendek kata..Kita jual berapa kepada ustomer.


Kos Bahan...adalah kos yang terlibat dalam menghasilkan barang untuk dijual...

Contoh..Kita Jual Ayam Goreng...

Harga Jual RM 7 seketol...(Maklumlah harga semua mahalkan sekarang)..

So apa kos yang terlibat.

Tepung , minyak masak, gas memasak...tenaga buruh, Ayam , perencah xxxx (bahan rahsia).

So campur2..kos nak buat semua ni Rm20 untuk seekor ayam..

Jadi apa untung kita?

.
.
.
.
pikirkan..

.
.
.

So pengiraan dia macam ni..

Katakan Seekor ayam dipotong 8.

Jadi kita mampu jual 8 x rm7 = Rm56 untuk seekor

Kita dapat la untung = rm56 -  Rm 20 = RM 36 untuk seekor ayam.

Katakan ada pembaziran..seketul tak laku.... jadi =  7 x Rm7 = Rm49 hasil jualan kita.

Untung kita adalah , Rm29.

So yang tak terjual kira rugi..tapi jangan anggap rugi...p la sedekah, dpt untung pahala..yer tak?

sampai sini dulu...jumpa lagi....

Friday, December 11, 2015

Apa terma bayaran SUEZ ya untuk account?

Ok lah semua, actually ada berita happy nak syer tentang pregnancy kali ni..tapi keep secret first.

Ramai yang hantar email nak tahu term dan cara SUEZ buat account pelanggan..

Berikut cara SUEZ kerja tau :






Pelanggan akan mengantar dokumen ke alamat yang diberi.
Kerja kerja perakauanan akan dilakukan dan penyata "softcopy" akan dihantar selepas 15hari.
Q&A untuk segala kemuskilan - 5 hari.
Document and  " harcopy akaun akan dihantar kepada pelanggan selepas 3hari.

Terma dan syarat:
*Caj Penghantaran akan dikenakan sebanyak RM10
* sesi Q&A melalui Skype dan email/whatapps , hanya waktu malam
* Borang petty cash dan transaksi check akan diberi secara-Softcopy
*Borang Official receipt dan Payment voucher akan diberi secara- Softcopy.

Pelanggan yang berminat, boleh menghantar email ke: sueria_ni@yahoo.com


So, korang nak cepat2...

SEMENTARA tengah OFFERRRRR!!!!!!

Thursday, December 10, 2015

pstttt....Korang...I mengandung .....

Salam Blog tersayang


nak cakap ni, saya mengandung...huhu...

Tapi tak tau brapa minggu....


Esok baru nk g check...almaklumlah ...period tak menentu...tau tau tup tup...

Tahniah awak mengandung....

Tak tau nak lompat bintang ker nak Kayuh basikal laju2 sambil jerit ker or nak sembam muka kat dalam tudung doktor........huhu

Apa2..esok update.