.

Korang Klik..saya akan Klik balik..just inform me K

Monday, September 30, 2013

Nutriferon Start hari ini - 30/09/2013 untuk Eryna dan Zara

Pepagi dah excited nak tulis diary..

actually nak buat tanda untuk diri berapa haribulan consume Nutriferon...untuk tingkat kan imum anak2 comel Su ni...


So 30 / 9/ 2013 officially comsume Nutriferon untuk Eryna dan Zara tersayang ...

So hari ni. 1 sachet bahagi kepada 2..sorang separuh..Eryna massukkan dalm susu. zara dalam bubur...so, kita tengok tahap imune diorang..

Suez rasa invest untuk sihat lebih baik dari invest kat doctor di klinik....

betul tak????

nak tau apa itu nutriferon, jom baca sini..

Nutriferon Shaklee


Thursday, September 26, 2013

Bubur sayuran hijau, Kismis dan ikan bilis (8-12tahun)

Selamat pagi cikgu...chewahhhhhhh....


semenjak menjak nak cuti sekolah ni kan..macam ler I cikgu...kerejo lah ko Suez...jangan berangan nak cuti sekolah....hukhukhuk..Sadis hah...

ok..resepi hari ni kita bagi IKAN BILIS....kaya dengan Zat besi..hahaha..suh kuat sikit kan..asyik ayam jer bagi anak....


so ...gorengkan ikan bilis tu..tulang2 tu buang ler..kesian bb makan tulang halus tu..tercekik kan...
Goreng sebab nanti bila msak tak der lah berbau sangat buburnya..ikan kan hanyir....


pastu hari ni kita letak Tomato..kasi kulit cantik dan mulus...tomato tu, Suez buang lendir dan kulit dia.... pastu Brokoli..yang mengandung antioksidan termasuk vitamin C, brokoli juga merupakan sumber alami asam folat.Asupan asam folat membantu mencegah penyakit hati. Sayuran berwarna hijau juga berpotensi dan melindungi untuk melawan perkembangan penyakit kanser...


tak lupa kismis...

pastu cincang lah ngan pencincang ajaib tu...semua bahan okey..klu tak cincang..tercekik bb makan....
 



pastu semua masukkan dalam bubur nasi yang kita dah rebus..maap lah yer..gambor tak sempat nak snap hah...dah lambat nak g hantar nursery...tapi hasilnya, memang marboles lah..

Note : brokoli tu masukkan paling last untuk bagi warna cantik dan fresh yer mak mak...


Selamat mencuba....





Monday, September 23, 2013

Bubur Carrot dan Kismis Hitam..(8-12yrs)



Assalamualaikum...


Hai moms and dad..


Untuk resepi anak 2 yang comel...

Bahan2 :

Beras suku cawan 
Serai sebatang
Carrot : 3cm
Kismis Hitam : 3 biji
Kiub Ayam Knorr




 basuh beras, letak air dalam 4 cawan...
ketuk Serai dan massukkan bersama nasi...letak atas dapur anda...sambil2 kacau suruh nasi hancur masa proses pengembangan...

 Sambil2 itu...carrot di cincang guna pencincang kita...

sama jugak dengan kismis...so hasilnya....


bila nasi dah nampak kembang dah hancur, masukkan carrot dan kismis...bersama kiub pati ayam knorr....


lepas itu, siap.....reseipi mudah..si comel pasti suka....

Friday, September 20, 2013

bila hati ader SEMANGAT....

Sejak dua menjak ni..hati berkobar kobar nak kerja sendiri....hati tak nak dah kerja lua..nak kerja dari rumah...nak jaga sendiri anak2 aku....

Ya Allah kuatkan hati aku untuk terus berusaha semoga ku berjaya dalam apa yang aku lakukan sekarang...aku btl2 rasa nak jaga anak sendiri semenjak banyak kes2 dera anak2 ni,,,,ada yang kena kurung, mati...dalam jagaan orang lain...

ya Allah....hati ni rasa berat ajer...berat sangat nak htr taska,,,,,,,terutamanya Zara..dia dah lah kecik lagi..Eryna tak per lah...apa2 boleh cakap....tahun depan camner lah dengan zara..rungsing hati ni....eryna dah sekolah...hukhuk zara...mummy serba salah lah zara...

tk kerja kan..suami masih perlukan khidmat dan pertolongan istri...untuk bantu dr segi kewangan....

Resepi Anak /baby - untuk umur 8-12 Bulan Bubur Casmis



Salam semua....dah lama tak update blog ni...

tetiba rasa teringin nak meng-hupdate blog ni kan.... Suez rasa nak kongsi bubur yang Suez ngn husband duk buat pepagi lah untuk Zara ....Sekarang dah Setahun dah dia...oh ...dah besau ko dik... kejap jer...

Resipi ni sesuai uollsss untuk umur 8 bulan sebab rata2 dah kuo gigi arnab tu kan..so leh lah depa asah gigi sikit..hukhukhuk..

Ok melalut banyak ngak eh....kita start..bahan2 macam kak bawah ler...

a) beras basuh ..macam biasa cuma letak air banyak dari biasa....





pastu bahan yang kita nak Carrot.... Ayam....Kismis.....Buah badam......  Semua bahan ni bagus untuk tumbesaran anak kita....
 Ayam tu masukkan dulu sebab bila dia macam separuh masak kita kuar kan...sebab nak cincang...mana mampu eh budak gigi 2 batang nak makan ayam seketul iye dok...

pastu cincang lah guna food processer manual ni...hahahaha..senaman tangan hokey....
 hasilnya macam kat bawah ni...so, bila badam, kismis and ayam tu...cincang pun jadi hancur macam tu lah....

Pastu sambil2 kita cincang...jangan lupa kacau plak...pastu masukkan semua bahan dalam bubur tu...

ala2 nasi dah lembut, hancur macam bubur...boleh lah bagi kat anak kesayangan kita....





macam ni lah rupa bila semua dah di campur...tinggal air sikit tau..buat sup utk dia orang..


Selamat mencuba...

Wednesday, September 11, 2013

Besday kakak Eryna Hari ni..Oh acik pun lahirkan baby hari Sama....

Yea..

hari ni besday kakak ERYNA...


Happy dia....


 Semalam tepat kul 12 mlm, Eryna potong kek dia...oh seronok kemain dia sebab dapat kek tomei tomei tu....

 Adik pun naik toncang sekali hah ...kul 12 pun segar bugar lagi...budak 2 org ni dah tido petang sebebenor nyer ...sebab tu kemain segau bugau ni hah...

 mmm sedapnyer.....


Yes...I am FOUR......

***HAri ni jugak aku dapat anak sedara baru dari CIK MA>>>TAHNIAH>>>>***










Wednesday, September 4, 2013

Its Matta fair...Travel Fair PWTC 6-9Sept 2013

Matta fair datang lagi no...







so ada yang nak travel..boleh lah singgah....tapi perlu ingat, ada entrance fee kena bayar....

so boleh tengok kat http://micem.matta.org.my/ website...entrance fee 4.10RM ajer per day...

Tak dok ler mahal sangat kan banding kan dengan offer untuk travel giler2 tu...

so kat sini, Suez nak citer pasal satu travel agency...FUN AND SUN HOLIDAYS SDN BHD .

Dia mainly fokus pada CIS market..yang ada tan tan tan tu....

iaitu Russia dan Uzbekistan..

Pakej2 dia memang menarik lah..murah dari pasaran....antaranya :-




DISCOVER UZBEKISTAN WITH FUN & SUN HOLIDAYS

Kuala-Lumpur – Tashkent – Bukhara – Samarkand – Tashkent – Kuala-Lumpur
7 days/6 nights




MUSLIM GROUP TOUR

Kuala Lumpur –Tashkent – Urgench (Khiva) – Bukhara –Samarkand -Tashkent – Kuala Lumpur
7 days/6 nights
  


UZBEKISTAN plus RUSSIA

DURATION:  in Uzbekistan: 5 days / 4.5 nights
                        in Russia:        3 days / 2 nights
ITINERARY: Kuala Lupmur-Tashkent-Samarkand-Bukhara-
                        Tashkent-Moscow-St.Petersburg-Tashkent-Kuala
                        Lumpur
START:           Wednesday



F&S Holidays – Uzbekistan Pearls Tour
 (6 Days / 5 Nights)
 


So, yang nak kenal tu meh meh lah singga booth dia : 1033 , Hall no 1.


Face book : funandsunholidays



So......jom ramai2 serbu