.

Korang Klik..saya akan Klik balik..just inform me K

Thursday, September 26, 2013

Bubur sayuran hijau, Kismis dan ikan bilis (8-12tahun)

Selamat pagi cikgu...chewahhhhhhh....


semenjak menjak nak cuti sekolah ni kan..macam ler I cikgu...kerejo lah ko Suez...jangan berangan nak cuti sekolah....hukhukhuk..Sadis hah...

ok..resepi hari ni kita bagi IKAN BILIS....kaya dengan Zat besi..hahaha..suh kuat sikit kan..asyik ayam jer bagi anak....


so ...gorengkan ikan bilis tu..tulang2 tu buang ler..kesian bb makan tulang halus tu..tercekik kan...
Goreng sebab nanti bila msak tak der lah berbau sangat buburnya..ikan kan hanyir....


pastu hari ni kita letak Tomato..kasi kulit cantik dan mulus...tomato tu, Suez buang lendir dan kulit dia.... pastu Brokoli..yang mengandung antioksidan termasuk vitamin C, brokoli juga merupakan sumber alami asam folat.Asupan asam folat membantu mencegah penyakit hati. Sayuran berwarna hijau juga berpotensi dan melindungi untuk melawan perkembangan penyakit kanser...


tak lupa kismis...

pastu cincang lah ngan pencincang ajaib tu...semua bahan okey..klu tak cincang..tercekik bb makan....
 



pastu semua masukkan dalam bubur nasi yang kita dah rebus..maap lah yer..gambor tak sempat nak snap hah...dah lambat nak g hantar nursery...tapi hasilnya, memang marboles lah..

Note : brokoli tu masukkan paling last untuk bagi warna cantik dan fresh yer mak mak...


Selamat mencuba....





No comments: