.

Korang Klik..saya akan Klik balik..just inform me K

Sunday, December 13, 2015

Apa itu penyata Untung Rugi

Salam semua..

Hari ahad yang asyik hujan ni..suez nak bgtau apa itu akaun Untung Rugi..

Rasanya semua orang tahu..apa itu Untung..apa itu Rugi kan?

So, macam mana Untung Rugi Ditentukan..

Pendek citer..Jika Kos Jualan lagi besar dari Kos Pembelian/Bahan...Untung lah kita kan..

Jika sebaliknya...Kos bahan lagi tinggi dari Kos jualan..Rugilah kita..

Apa tu Kos Jualan...ia adalah HASIL / Harga JUALAN / pendek kata..Kita jual berapa kepada ustomer.


Kos Bahan...adalah kos yang terlibat dalam menghasilkan barang untuk dijual...

Contoh..Kita Jual Ayam Goreng...

Harga Jual RM 7 seketol...(Maklumlah harga semua mahalkan sekarang)..

So apa kos yang terlibat.

Tepung , minyak masak, gas memasak...tenaga buruh, Ayam , perencah xxxx (bahan rahsia).

So campur2..kos nak buat semua ni Rm20 untuk seekor ayam..

Jadi apa untung kita?

.
.
.
.
pikirkan..

.
.
.

So pengiraan dia macam ni..

Katakan Seekor ayam dipotong 8.

Jadi kita mampu jual 8 x rm7 = Rm56 untuk seekor

Kita dapat la untung = rm56 -  Rm 20 = RM 36 untuk seekor ayam.

Katakan ada pembaziran..seketul tak laku.... jadi =  7 x Rm7 = Rm49 hasil jualan kita.

Untung kita adalah , Rm29.

So yang tak terjual kira rugi..tapi jangan anggap rugi...p la sedekah, dpt untung pahala..yer tak?

sampai sini dulu...jumpa lagi....

Friday, December 11, 2015

Apa terma bayaran SUEZ ya untuk account?

Ok lah semua, actually ada berita happy nak syer tentang pregnancy kali ni..tapi keep secret first.

Ramai yang hantar email nak tahu term dan cara SUEZ buat account pelanggan..

Berikut cara SUEZ kerja tau :






Pelanggan akan mengantar dokumen ke alamat yang diberi.
Kerja kerja perakauanan akan dilakukan dan penyata "softcopy" akan dihantar selepas 15hari.
Q&A untuk segala kemuskilan - 5 hari.
Document and  " harcopy akaun akan dihantar kepada pelanggan selepas 3hari.

Terma dan syarat:
*Caj Penghantaran akan dikenakan sebanyak RM10
* sesi Q&A melalui Skype dan email/whatapps , hanya waktu malam
* Borang petty cash dan transaksi check akan diberi secara-Softcopy
*Borang Official receipt dan Payment voucher akan diberi secara- Softcopy.

Pelanggan yang berminat, boleh menghantar email ke: sueria_ni@yahoo.com


So, korang nak cepat2...

SEMENTARA tengah OFFERRRRR!!!!!!

Thursday, December 10, 2015

pstttt....Korang...I mengandung .....

Salam Blog tersayang


nak cakap ni, saya mengandung...huhu...

Tapi tak tau brapa minggu....


Esok baru nk g check...almaklumlah ...period tak menentu...tau tau tup tup...

Tahniah awak mengandung....

Tak tau nak lompat bintang ker nak Kayuh basikal laju2 sambil jerit ker or nak sembam muka kat dalam tudung doktor........huhu

Apa2..esok update.

Tuesday, November 24, 2015

KENAPA ACCOUNT PENTING

HARI NI SU NAK CITER..KENAPA PERLU ACCOUNT


a) dah asyik mengalir jer duit keluar macam air...masuk rasa dah banyak..tapi x jugak bnmpak mana pergi nya duit...ni sebab perlukan ........ACCOUNTING


b) Nak jadi usahawan..nak buat loan..bank nak report kewangan....ni sebab perlukan.....ACCOUNTING


c) Nak jadi uasahawan Berjaya, nak pakai kereta mewah..nak apply loan kereta...ni sebab perlukan...ACCOUNTING.




D) dan macam2 lagi....nanti kita cerita lagi.






pssst......if nak guna service su buat account untuk korang.


boleh sent email ker :


sueria_ni@yahoo.com


PROMOTION SEKARANG...MURAH SANGAT UNTUK 2 BLN PERTAMA.

Asam Pedas Menyengat di Melaka

Assalamualaikum dan selamat pagi korang.

Dah lama x menulis kan

So, untuk semangat menulis, Suez nak citer masakan Asam pedas terbaik kat Melaka

Kalau g Melaka korang wajib singgah sini tau

Nampak..tangan cenonet tu cakap...Terbaik

Kakak pun cakap terbaik

Harga pun berbaloi...

Ni la kedainya... Asam Pedas Ani Parit Jawa.

Mengamcam ko...

so, apamacam ...terliur kah???


Thursday, July 30, 2015

tukang urut.... area Beranang..comperm terbaik..

Salam

Dah lama suez x update blog dek kesibukan duniawi
Hari ni nak update dan nak share..

Semalam jatuh lagi...apalagi ..mangsa kejadian tetap tempat yg sama

Kaki

Kali ketiga dah..ketiga u'olls...

Dan ini kali keempat menapak ke kg enam kaki ni...dekat beranang...lepas urut konperm blh jalan..komperm

 Sebelum sempadan hegeri sembilan tu..masuk lorong..

Signboard masuk kampung

Penanda rumah tukang urut..

Korang cari jer tayar ni..mmg rumah dia jer ada..

Nama beliau en taufik..
no talifon..  012 3921641


 

Saturday, July 11, 2015

sepi kerana mereka

salam diary tersayang

sangat rindu nak menulis
tapi apakan daya, aku belum memberikan kebebasan pada diri ku sendiri
terlalu sibuk melayan kerenah orang yang pentingkan diri
selalu aku pikirkan
aku dah tak tahan
tapi

aku masih menari pengganti yang boleh membawaku jauh dari mereka
ya
jauh dari mereka

moga2 rezeki dan ketentuan hidupku berubah

amin