.

Korang Klik..saya akan Klik balik..just inform me K

Thursday, June 30, 2011

Setiap kita ada Dugaan!!! Part 2

Dugaan itu satu Anugerah..jangan lah dianggap ia satu musibah... Tanpa dugaan, kita tidak akan maju dan berpengetahuan..kita akan ketinggalan..ini kerana, dugaan itu akan mematangkan pemikiran manusia...
Dengan dugaan juga, kita akan lebih menjadi dewasa...

Untuk menjadi orang berjaya, hadapilah setiap cabaran dan kemenangan dengan hati terbuka...
Berpikiran secara Rasional... dan percaya lah..setiap dugaan itu ada keistimewaan nya...

Dan aku , sebagai sorang insan yang selalu diduga, aku kadangkala tewas dengan pemikiran yang dicipta oleh Iblis yang dilaknat..sehingga menjadikan kita Alpa padanya...Ya, aku akui..kadangkala aku alpa dan melupakannya kerana hasutan Iblis itu lagi kuat..dan sesungguhnya dikala aku tewas, Sang Iblis itu  bertepuk tangan, bersorak gembira dissat aku melupakan pada yang Esa..

Aku bermohon pada mu Ya Allah, ampunkan lah dosa aku, ibu bapaku, suami ku dan seluruh kaum muslimin dan muslimat..sesungguhnya, manusia ni adalah selemah2 makhluk yang senang dibonekakan oleh perasaan ada Iblis...

Wednesday, June 29, 2011

kenapa saya suka Cik Lebah ni?

Kenapa saya suka cik lebah nyer Blog?

Sebab Cik lebah ni mesti wat bising dulu dari orang lain tentang issue2 best....


Meamang sesuai sangat ngan nama lebah.. SIAPA LEBAH? ni dia lebah itu

l
l
l
V



Aku hari2 baca belog dia..even tak komen..yer lah, kadang2 aku sign in blog, kadang2 pakai terjah ajer..asal ku tahu apa gossip terbaru....

P/s : tetiba teringat kejadian masa sekolah rendah,...kena gigit TEBUAN , sepupu cik cik lebah masa pergi mengorat dekat Bukit kg Surau Haji Daud..besoknya kena Batang Penyapu atas kepala dari cikgu disiplin..sebab pergi mengorat dan tak pergi latihan bola jaring..eeeiiii....ngeri ingat, sakit kena sengat tebuan tak hilang, kena batang penyapu plak..

Setiap kita ada Dugaan!!!

Setiap dari kita ada dugaan masing2...ia terpulang pada diri dan minda untuk mengatasinya...
Kadangkala kita merasakan kita lah makhluk yang paling malang, selalu ditimpa musibah..selalu di uji sehingga kita lupa pada yang berkuasa..Allah ... Sang pencipta kita..tapi itulah hakikatnya..sebagai manusia yang kita selalu alpa...

Dan ia satu lumrah..hidup manusia, di kala senang..dia lupa pada Sang pencipta.. Dikala susah..Sang Pencipta dipohon bantuan...namun, sang Pencipta itu Maha Mendengar dan Pengampun.. cuma manusia tak pernah bersyukur dan berterima kasih padanya...

Kadangkala, kita merasakan , kita manusia paling tidak terdaya.. selalu dianaiya..tapi tahukah kita..Itu adalah Ujian untuk kita..dan di setiap ujian ada hikmahnya, cuma kita tak menyedarinya...

Dari Dia kita datang,..dan kepadanya kita akan kembali...

Amin...

Tuesday, June 28, 2011

Siapa Mama Hot Vs Mama Cool

Hahahaha..ni Entry suka2..siapa mama hot? siapa mahu jadi mama cool?

So hari ni, saya nak lantik Pinky Momma jadi mama Hot ..... dan siapa lak nak jadi mama cool?

Ok ..mama cool kita lantik Mama Nurin ... Dia memang cool

Kenapa si dia bawah ni hot? jom terjah blog dia Pinky Momma



Kenapa momma kat bawah ku panggil Cool? jom terjah jugak.. gieyana79



Yang penting aku suka blog korang..hari 2 aku p baca even ku tak meninggal jejak..saja nak jadi secret admire..hahaha

kepada yang lain, akan ku buat entry jugak..tunggu....

Jom register HB!!!

Monday, June 27, 2011

" Mr M" ada affair ngan semua orang?

Siapa kata dia tak pernah kenal Mr M...sila bagi tau..tak der punyer..semua orang kenal MR M...ada yang jadi best friend lagi....jangan nak tipu lah tak pernah kenal Mr M..siap panggil nama dia lagi, ooohhh M  , ..ni ..kalau Mr M jadi kawan baik bahaya...tak maju lah hubungan dan perhubungan...

siapa mr M?

mesti lah
 *
*
*
*
*
*

Mr MALAS...

dia kan baik ngan semua orang even orang tak nak dia...

Sunday, June 26, 2011

Mata Panda Untuk MASTERCHEF AUSTRALIA

This I call addict...kenapa? SEBAB..setiap minggu aku akan tunggu this marathon episod..kenapa? aku suka this late SHOW lah..its called MASTER CHEF AUSTRALIA... even aku bukan master chef dirumah..tak dinafikan., suami aku masak lagi sedap...
kenapa aku suka rancangan ni? sebab aku suka tengok peserta bersungguh2 dalam setiap task , jugak cara hidangan..klu kat rumah, ada nak hias cantik macam tu? ada lah tapi bukan selalu..jarang lah orang nk hidang cantik cam  gitu..alah2 hotel tu..
So, sapa2 berani jadi mata panda macam aku.., Layan sampai 5 pagi.. jom join aku setiap pagi AHAD, di StarWorld channel...habis, terus tunggu Solat Subuh k.. pastu kita tido waktu siang.. TERBAIK WOK....
 Official page dia.. http://www.masterchef.com.au , ada recepi yg best, amik yang halal ajer ok..

 maaplah, bahasa rojak lak, almaklumlah tengok tengok citer orang putih..

Bluwekkkkk!!!!!

Ni lah tabiat budak Eryna ni sekarang..marah sikit...bluwekkkk... tegur sikit ... bluwekkkk.. lag satu, suka cakap kita "BUK" maknanya, penyibuk lah..jangan kacau dia tengah main... BIJAK kalau ayat2 cam ni
Ish..benda macam ni,cepat ajer mulut boleh cakap... kalau ajar cakap lain..mmmm tunggu lama pun lum tentu mahu cakap... lagi satu tabiat sekarang, tangan cepat ajer cubit orang...aish...klu tak sakit tak per..ni sakit tahap cikgu disiplin...
Tetiba teringat kat cikgu disiplin zaman sekolah...ouchhhh...sepit ketam klu singgah kat perut...mahu ajer ku jerit sampai gegar bangunan sekolah... mmm apa mahu buat, budak malas cam ni r...
Menjadi Ibu banyak pengalaman yang aku tahu dan dapat... dan kita akan sedar, kenapa mak kita selalu larang kita itu dan ini masa kecik..sebab MAK sayangkan KITA... MAK, KAK LONG PUN SAYANG MAK.
Sama cam kita sayang anak kita dengan berkata.. ADIK, macam tu tak bagus..macam ni baru bagus..dan kaedah saya, selalu puji untuk memotivasikan si KECIK ni ...

Thursday, June 23, 2011

Susu Anmum..Harga naik emncacak, alasan?

Mmmm sekarang harga susu naik giler nyer..dulu selalu aku beli rm62.99, sekarang harga rm72.99, tu pun kedai kata offer...klu ikut NP Anmum..rm79.90...


Bila di baca kat website Anmum dan kertas promosi kat kedai, katanya sebab New Formula..

Apa formula yang New tu?

The new CONCENTRATED Formulation is the only growing up milk powder in the market with:
•Absolutely NO ADDED SUGARS

•100% more DHA*

•Advanced brain nutrients like Gangliosides to maximise brain cell connections

•A great tasting formulation

•A concentrated formulation for longer lasting usage

Tapi sebagai seorang ibu untuk anak yang cerewet...ada anak saya kisah itu? bila kuantiti susu kurang, of course dia rasa lain...rasa cair...last2 tak nak minum, membazir aja.. unless kita guna sukatan sudu lama...baru dia minum..

Ni wat aku nak marah.. Harga naik ikut suka ajer...Pendapatan kitaorang tak pernah naik ikut suka ok..

Ni wat aku nak tulis surat layang kat Anmum ni...



Wednesday, June 22, 2011

Touching...Cinta Sejati!!!!

Lunch hari ni, aku tengok aksi yang menyentuh hati...sangat touching dan terlintas di fikiran.. betapa kuatnya cinta mereka..siapa mereka?
*
*
*
*
pasangan tua yang sangat uzur.. isteri nya tak ader kaki dan duduk atas wheel chair, duduk pun dalam kedaan bongkok jugak,  suami pulak jalan terbongkok-bongkok..sambil tolak kerusi roda isteri dia.. tak sempat nak capture gambar coz terlalu asyik melihat mereka... dua - dua dah penuh uban kat kepala..umur mungkin 85-95 aku rasa. Mungkin 100 tahun,  terlalu tua... namun apa yang aku kagum..CINTA dan KASIH SAYANG MEREKA...
Mereka berusaha nak naik bas.. si pemandu pulak lum datang tolong..br aku melangkah setapak nak bgtau, dia punyer guard rapid KL tu perasan...then bantu mereka masuk bas.. Kat kepala terlintas, mana anak mereka atau mungkin mereka tak der anak... Tapi mana Persatuan kebajikan kita? sedih sangat tengok...


lebih kurang cam aku lukis ni lah situasi mereka... masih terbayang2 kat kepala ni...


Ku harap aku pun macam tu tua nanti, tetap kaut cintanya, tapi aku tak mau lah naik bas..harap anak2 tak abaikan kami...

Tuesday, June 21, 2011

Curang!!!!

Curang.... kenapa perkataan ni wujud kat dunia?
kenapa perbuatan ini wujud kat dunia?

Ada macam-macam jenis CURANG dalam kehidupan..

Pertama : CURANG pada Agama
kenapa? iman tak kuat..mudah terpengaruh dan dijangkiti penyakit sosial yang semakin menjadi2 sekarang ni..korang boleh tengok lah cara hidup zaman sekarang..sesungguhnya , aku takut aku tak dapat mengawal anak2 ku..Ya Allah ...kamu berilah aku kekuatan untuk mendidik anak2 ku menjadi umat yang beriman, berilmu dan bertakwa pada mu dan agamamu.. amin.... sekarang banyak kes, di luar pakai tudung tapi di dalam pakai salib.. Astagfirullahalazim..

Kedua : CURANG pada Ibu Bapa
Macamana? Dia membelakang kan ibu bapa dalam segala aspek.. membohongi ibu bapa..contoh, kata pergi studi tapi pergi melepak..ibu bapa cakap dia angguk kepala, tapi di belakang cakap kawan2 atau teman2 yang dijadikan pedoman..

Ketiga : CURANG pada pasangan
ada dua ketegori,

a) isteri CURANG pada suami
kenapa berlaku : suami tidak tegas,,suami abaikan tanggungjawab, suami dayus dan suami terlalu sibuk mengejar duniawi... hingga lupakan isteri dan anak2 dirumah..konon nya ada perlawanan bola..dan isteri, bila mencapai tahap kebosanan dan bertemu lelaki lain, dia akan lupa dia adalah seorang isteri.. Isteri pula terlalu sibuk mengejar belaian manja hingga sanggup curang.. kononnya, si dia memenuhi kekosongan hati dan romantik..namum dia tak sedar, dulu suami lah dipuja...

b) suami CURANG pada isteri
kenapa berlaku : bosan dengan isteri..isteri tak seksi seperti wanita yang disayangi..bentuk tubuh isteri sudah berubah sejak melahirkan anak... si dia lebih memahami dan lebih pandai bermanja..al maklum lah, isteri terpaksa membahagi kan masa serta kasih sayang dengan anak dan suami.. dulu, isterilah segalanya namun kini, isteri di tempat paling bawah.. suami merasakan satu keseronokan bila dapat berbual dan bercinta dengan si dia..

Jadi, apa yang perlu kita lakukan, kembalilah pada yang SATU.. kuatkan iman dan tambahkan ilmu..

Sekarang aku tengok terlalu banyak kes curang, contoh si isteri mengatakan dia pergi kerja, tapi sebenarnya dia cuti...bila suami telifon tak angkat, hingga memaksa si suami buat inspection di office isteri..dan terjawab,.. isteri dia tak datang kerja..jadi kemana si isteri pergi? dan yang pasti..ia menggambarkan imej negatif dikalangan rakan sekerja... sama juga si suami, berchating mengatakan hanya kawan, tapi ada unsur berbaur sayang,,,namun penjelasan cuma satu..hanya kawan..

And for couple, ia tak layak dipanggil curang sebab selagi kamu belum menjadi pasangan yang sah.. setiap lelaki atau perempuan masih boleh memilih...yang terbaik....
note : semua tulisan ni hanya pandangan aku, if u'll ada opinion lain..boleh bagi cadangan k..

Sunday, June 19, 2011

Hari bapa , apa hadiah mau kasi?

Mmm hari bapa dh dtg tahun ni...so aku nk ucap Selamat Hari Bapa kpd semua yg bergelar bapa, bakal bapa dan yg nk jd bapa...

So cam biasa, setiap celebration x lengkap tanpa hadiah...

Apa hadiah mau kasi???

Apa aku kasi..?!! Just simple thing wat he wanna do..wanna eat n wanna go..I call it Freedom Day for Father's Day...

So Mr Baki Asraf... Enjoy this Freedom for father's day this year.. Hope you like it Abg

Be a good father for our Kid/s...

Happy father's Day .. Allah bless you... My husband...

Friday, June 17, 2011

Kopek Hot Kopek Cool!!!!

Mmmm ntah naper pagi ni teringat sesuatu.. sesuatu bacaan yang aku baca dari suatu tempat..

seorang wanita bercerita.. semasa duk mengurut breast nya di dalam bilik bersama anak..si adik bertanya kepada si abang...

adik : kenapa mama tak bagi kopek tu kat kita, kan best kalau dapat minum susu dari kopek mama.. abang sebelah, adik sebelah.. tak payah minum susu dari botol..

abg : ish adik ni, kopek mama tu sebelah HOT sebelah COOL , macam water dispenser rumah kita... sebab tu mama letak susu dalam botol, sebab mama dah campur HOT and COOL ..

note : ayat sebenar diubah suai sikit ya...
Aish.. naper lah aku teringat citer ni pagi Jumaat yang mulia ni... ...

Nama nama Malaikat.. jom ingat kembali!!!

NAMA - NAMA MALAIKAT DAN TUGASNYA
Nama-nama Malaikat dan tugasnya ada 10, iaitu:-
1) Malaikat Jibril :- tugasnya Menyampaikan wahyu
2) Malaikat Mikail :-tugasnya Menberi rezeki dan menurunkan hujan
3) Malaikat Israfil:- tugasnya Meniupkan Sangkakala
4) Malaikat Izrail:- tugasnya Mencabut nyawa Makhluk hidup
5) Malaikat Raqib:- tugasnya Mencatat amal kebaikan manusia
6) Malaikat Atid:- tugasnya Mencatat amal keburukan manusia
7) Malaikat Munkar:- tugasnya Menanyakan mayat di alam kubur ( Barzah )
8) Malaikat Nakir :- tugasnya Menanyakan mayat di alam kubur ( Barzah )
9) Malaikat Malik:- tugasnya Menjaga pintu Neraka
10) Malaikat Ridwan :- tugasnya Menjaga pintu Syurga

Teringat mr Husband citer, ada orang tanya ustaz azhar, apa malaikat Jibrail wat sekarang sbb xder wahyu nk diturunkan.... Boleh dia tanya... Haruuu

Thursday, June 16, 2011

Lelaki X maintain !!!!!

Ramai yang masih bujang trang2 tu duk verangan yang kekasih dia a.k.a bakal suami lah tu akan sama perangai macam sekarang.. oppsss sorry lah tu say, hanya beberapa kerat ajer lelaki yang berjaya maintain sama k.... ada orang yang duk berangan tu, tolong lah sedar... masa kome duk bercintan cintun.. menseret sana sini , takkan sama lepas kahwin.. akan ader nyer sikit lari dia nyer tayar.. tak caya tunggu r.. setahun maintain lagi.. lepas tu depa tengok r.. kalau kena yang kaki main game..mmm  alamak r.. lain r kalau kome pun kaki game...

Aku tak tahu lah nape aku nak tulis ni.. mungkin aku meluat kot tengok pasangan itu..  nak kata aku dan suami dan tak sama cam masa cintun, xder maknanya .... kihkihkih ... kami still sama ... ada ubah sikit ajer lah sejak bermenjak ada anak ni..

masa cintun 2 merajuk boyprend pujuk , kome tengok lah apa laki kome lepas kawin .. pujuk pun lambat nyer.. banyak sangat aku tengok zaman sekarang ni..
zaman cintun , sms tak putus.. korang tengok lps kawin.. kredit rm 10 bukan untuk bini saja ....dulu rm10 habis ker awek jer...lani kredit rm10 , 20sen jer msg bini...
bercintun ..ooo maik aiiii , ada declare tarikh ooo .. ulang tahun hubungan..mmm yer lah tu nok g celebrate kalah orang kawin...

maaf lah kalu ada yang rajin baca pastu terasa sebab aku cuma mahu perempuan a.k.a gadis2 cantik SADAR AJA...yang lelaki itu BERUBAH ok...

pesanan : BELAJAR LAH JADI KUAT CEMBURU dari memburu yang tak pasti dapat tak jawapan...

Lawak hari ini...Curi curi wang malaysia kalahkan 1.8juta FB page?!!!

Hari baca paper THE SUN ..  rasa nak gelak pun ada... kenapa? laman facebook yang free , maknanya face book FREE ok , tak payah bayar satu sen pun ... then satu fan page " Curi-curi-Wang-Malaysia , semalam baru 11380 like tapi hari ni pukul 9.24am dah 49,748 likes..cepat kan.? web ni baru jer buka hari selasa tak silap.. bayangkan 3 hari dah 49748 likes.


Blog yang depa dok lawan tak tau bila buka baru 30589 like pukul 9.28am tadi... web apa? web yang harga 1.8juta nak maintain tu lah..,. cuti-cuti 1Malaysia . Bayangkan... bayangkan macamana web yang ada 49K likes boleh maintain tanpa bayar 1.8juta..agak2 kalau web curi curi wang Malaysia kena bayar untuk maintenance, berapa juta depa mahu?  mesti pergi 2.5juta...

Apa apa pun, KITA JANGAN MEMBAZIR.. ramai lagi rakyat miskin di luar sana..

takkan nak tunggu pokok tumbang atas rumah baru nak pindah kan depa... alasan sebab sebab tak dapat di elakkan ... tapi bagi aku bukan sebab sebab tak dapat di elakkan , sebab dia kami tak efficient dalam kebajikan rakyat... ni aku tengok berita pagi tadi... tengok lama mana kena tunggu dapat rumah DBKL... 3 tahun.. tu pun nasib baik Tuhan tolong bagi pokok tumpang, kalau pokok tak tumbang, mahu pergi 5 tahun tunggu kerana sebab sebab tak dapat dielakkan katanya...

apa apa pun.. LU PIKIR LAH SENDIRI ...

P/S : KALAU AKU ADA PELUANG, AKU NAK JAGA WEBSITE 1.8JUTA TU..MAKAN 7 KETURUNAN TAK HABIS .... HAHAHAHA...24 jam aku sanggup ngadap FB nokkk...

Wednesday, June 15, 2011

Tetiba rindu zaman remaja...korang???

MMm rindu nya zaman kanak2 ribena dulu...waaa best nya kalau dapat ulang tayang kan.. tapi maklum r, zaman dulu mana ader video cam..tak mampu nak beli..huhuhu... masa kecik, balik jer sekolah..makan2 g mengaji..ha..bab balik mengaji paling best..g rumah kawan atau kawan mari rumah kita..main memang tak ingat dunia... memang besh.. ada main galah panjang, main game, main masak2, main kahwin2, main tang nusuk... main getah, main tang kejar, main bola tengah.. apa lagi..ha main tang selipar... ooo rindunyer... bestnya leh ulang balik..zaman sekarang, budak2 dah tak tahu semua mainan ni..adik2 aku yg kecik pun tak tahu..yang dia tahu layan cd...mmm apa lah, tak best langsung... antara kawan aku masa tu..zainun, surina, dilla, ida, asro salan, dik ang, jo, nisa, mok cek..ramai lagi r..ni kwan kg,..kawan sekolah rama lagi.. macam sahidah, syidah, meni, duan, amir, ju, zuka,noni, safawati, mek dah, azlina, ramai lagi r...byk sgt, tak leh nk kira.. hok aku sebut kira rapat jugak lah...

nak tulis bahasa ganu pulop lah:-

lps koloh rendah, kita g sekolah menengah, masuk sekolah menegah..mecherd sikit lah..hihihi koloh puan blaka pulok tu... kawan baik aku sa, syarina ngan nani masa tingkatan 5... masa tingkatan 1-3 baik ngan tuan nor aidah , aisyah nadrah, hasnida, mmg best r... ingat jugak masa g sekolah naik motor ngan meni... rindu wase ang nak naik motor ngan meni lagi...meni bawak aku, shidah bwk sahidah, mek na bawak zunaidah m.ami..hihihi...suka2... yang penting, kenangan tu tak akan lupa....hahahha..sukanya...RINDU NYA....

tapi mana zalina sekarang?!!!!

Lagu untuk kawan2 lama aku..

Tidur Menonggeng..tanda cacingkah pada anak kecil??!!!!

Sekarang ni, selalu tengok Eryna tidur menonggeng...kalau ikut kata orang, tidur menonggeng bermakna kanak2 itu ada cacing, tapi umur belum 2 tahun sudah ada penyakit cacing ker? confius jugak... apa yang di bimbangkan, kalau betul ada cacing... apabila dia tidur menonggeng, cacing itu akan turun ke mata... takut effect mata plak... mmmm risau aku.. tambah pulak sekarang muntah tetiba... sedang baring tetiba muntah..dah lah tak der bunyi muntah.. semalam muntah sampai tersedak muntah sendiri sebab aku tak sedar dan lambat pusingkan badan dia..

Macamana bentuk cacing tu? cacing yang besar macam waktu aku sekolah dulu ker selepas minum ubat cacing? eeeiii geli bila ingat tengok cacing tu duk tergantung kat bontot aku tak lepas jatuh masa membuang... opss sori sedikit kotor ya.. atau cacing halus/jarum? cacing ni lagi kita tak nampak kan..tapi kalau tengok dalam tahi ayam ada jer yang halus2 tu

cacing ni biasa sebab persekitaran yang kotor atau kanak2 ni main benda kotor..mmm risau jugak sebab eryna ni kalau dah terlepas dari pintu rumah, ntah apa2 yang dipegangnya... tapi ada macam2 jenis cacing ni..

Antara tanda anak cacing :- dan reaksi eryna terhadap tanda ini.
a) sakit perut -- kadang2 ada tunjuk sakit perut
b) muntah --- ada muntah yang tetiba
c) cirit birit ada darah --- tak ader
d) pucat -- ada sikit/kadang2
e)hialng selera makan -- memang
f) susut berat badan -- memang
g) bahagian usus terkeluar (buasir kot nyer) -- tak ader
h) pembesaran terencat -- tak kot cuma keturunan kurus
----sumber infosihat ------

mmm nampak gaya aku kena g cek doktor ni.. risau nya

Monday, June 13, 2011

Hazama Juara AF9..Kautim..!!!!! aku suka..!!!!

Yeah..Yes  Yes....aku memang harap giler dia menang.....aku suka...aku memang suka hazama.. and aku pun suka fina..tak per fina..You tetap the best...

Hazama.. even orang kata ko dah artis.. disini kamu tetap pelajar dan tetap JUARA AF9...

Chaiyok..... Be the best and ingat dimana kamu berdiri... aku suka sebab hazama seorang yang jujur dan bersungguh sungguh untuk mejadi juara dan menimba ilmu...


1- Hazama
2- Lena
3-Fina
4-Azri

Akademi Fantasia 9 the Best.. HAZAMA ...Juara AF9