.

Korang Klik..saya akan Klik balik..just inform me K

Tuesday, June 21, 2011

Curang!!!!

Curang.... kenapa perkataan ni wujud kat dunia?
kenapa perbuatan ini wujud kat dunia?

Ada macam-macam jenis CURANG dalam kehidupan..

Pertama : CURANG pada Agama
kenapa? iman tak kuat..mudah terpengaruh dan dijangkiti penyakit sosial yang semakin menjadi2 sekarang ni..korang boleh tengok lah cara hidup zaman sekarang..sesungguhnya , aku takut aku tak dapat mengawal anak2 ku..Ya Allah ...kamu berilah aku kekuatan untuk mendidik anak2 ku menjadi umat yang beriman, berilmu dan bertakwa pada mu dan agamamu.. amin.... sekarang banyak kes, di luar pakai tudung tapi di dalam pakai salib.. Astagfirullahalazim..

Kedua : CURANG pada Ibu Bapa
Macamana? Dia membelakang kan ibu bapa dalam segala aspek.. membohongi ibu bapa..contoh, kata pergi studi tapi pergi melepak..ibu bapa cakap dia angguk kepala, tapi di belakang cakap kawan2 atau teman2 yang dijadikan pedoman..

Ketiga : CURANG pada pasangan
ada dua ketegori,

a) isteri CURANG pada suami
kenapa berlaku : suami tidak tegas,,suami abaikan tanggungjawab, suami dayus dan suami terlalu sibuk mengejar duniawi... hingga lupakan isteri dan anak2 dirumah..konon nya ada perlawanan bola..dan isteri, bila mencapai tahap kebosanan dan bertemu lelaki lain, dia akan lupa dia adalah seorang isteri.. Isteri pula terlalu sibuk mengejar belaian manja hingga sanggup curang.. kononnya, si dia memenuhi kekosongan hati dan romantik..namum dia tak sedar, dulu suami lah dipuja...

b) suami CURANG pada isteri
kenapa berlaku : bosan dengan isteri..isteri tak seksi seperti wanita yang disayangi..bentuk tubuh isteri sudah berubah sejak melahirkan anak... si dia lebih memahami dan lebih pandai bermanja..al maklum lah, isteri terpaksa membahagi kan masa serta kasih sayang dengan anak dan suami.. dulu, isterilah segalanya namun kini, isteri di tempat paling bawah.. suami merasakan satu keseronokan bila dapat berbual dan bercinta dengan si dia..

Jadi, apa yang perlu kita lakukan, kembalilah pada yang SATU.. kuatkan iman dan tambahkan ilmu..

Sekarang aku tengok terlalu banyak kes curang, contoh si isteri mengatakan dia pergi kerja, tapi sebenarnya dia cuti...bila suami telifon tak angkat, hingga memaksa si suami buat inspection di office isteri..dan terjawab,.. isteri dia tak datang kerja..jadi kemana si isteri pergi? dan yang pasti..ia menggambarkan imej negatif dikalangan rakan sekerja... sama juga si suami, berchating mengatakan hanya kawan, tapi ada unsur berbaur sayang,,,namun penjelasan cuma satu..hanya kawan..

And for couple, ia tak layak dipanggil curang sebab selagi kamu belum menjadi pasangan yang sah.. setiap lelaki atau perempuan masih boleh memilih...yang terbaik....
note : semua tulisan ni hanya pandangan aku, if u'll ada opinion lain..boleh bagi cadangan k..