.

Korang Klik..saya akan Klik balik..just inform me K

Tuesday, August 30, 2011

Salam Aidilfitri buat semua...

Apa kabar semua?
Amacam puasa ok ker?
Besok dh raya,sekejap ajer kn,sedih rasa sbb Ramadhan dh meninggalkan kita.

Kat sini,suez nk ucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

Sekian,
suez

Friday, August 26, 2011

Kita berbuka dan membazir makanan, mereka merana kerana TIADA makanan...insaf!!!



this video really touching...



Tiada apa nak cakap, yang kurasa hanya tangisan dan air mata di pipi ku....Ku tak mampu membantu yang ku mampu, berdoa supaya mereka terus dibantu dan dilindungi....amin....

Wednesday, August 24, 2011

Siapa nk tahu rahsia menambah 15tahun untuk hidup kita?


Hehehehe...lai lai...lai...ko laiii.......

Korang nak tahu rahsia tak? ada satu kajian telah di jalankan oleh American Journal of Clinical..Mereka menyarankan untuk mengamalkan 4 cara kehidupan yang sihat iaitu :-


* memakan diet Mediterranien
* tidak morokok
* bersenam sekurang2nya 30minit sehari
* kekalkan berat badan ideal..iaitu 18.5 -25

Apa macam? ada bran?

Kajian ni menyimpulkan bahawa jika kita follow 4 step di atas, kita boleh tambah usia kita sebanyak 15tahun untuk wanita dan 8.5 tahun untuk lelaki..jadi tunggu apa lagi...Jom amalkan...

Tapi kalau dah nk ajal, apa boleh buat...Allah dah rancang semua untuk kita

Note : Al Fatihah untuk sepupu saya yang meninggalkan dalam kemalangan baru2 ni..

Tuesday, August 23, 2011

2 remaja maut motorsikal ditunggang bertembung sesama sendiri

Dia (mohd Adam Safuan - 2 pupu saya)

KUALA TERENGGANU: Dua remaja maut selepas motosikal yang ditunggang mereka bertembung sesama sendiri, dalam kemalangan di Kampung Kedai Buluh, Jalan Kampung Surau Haji Yaacob, Titian Baru, Marang malam tadi.

Mohd Amirul Azlan Shafie, 21 maut di tempat kejadian, manakala Adam Safuan Jaafar, 15, pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Sultan Mansor, Kedai Buloh, disahkan meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital.

Ketua Polis Daerah Marang DSP Ahmad Mazlan Yahaya berkata kejadian kira-kira 7.00 malam itu berlaku apabila motosikal yang ditunggang Mohd Amirul Azlan dipercayai hilang kawalan sebelum merempuh motorsikal Adam Safuan dari arah bertentangan.

Akibat pertembungan itu kedua-dua mangsa yang masing-masing berasal dari Kampung Surau Panjang dan Kampung Surau Haji Daud, cedera parah di kepala dan anggota badan, katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

"Kita percaya kedua-dua mangsa menunggang motorsikal dalam keadaan laju dan akibat rempuhan yang kuat itu menyebabkan kedua-duanya mengalami kecederaan parah," katanya.

Mayat kedua-dua mereka dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah untuk dibedah siasat. - Bernama

22 Ogos 2011

Saturday, August 20, 2011

suasana nk raya makin hampir

Uuuuuu aku teruja,aku teruja dan teruja..dari kerana puasa,dan hari raya,(tlg nyanyi versi lagu ni ..ooo aku tergoda,aku...dari kerana mata yg mempunyai kuasa)...wah nyanyi lh mak hihihi,bukan apa hati makin teruja nk raya,td p shopping bj raya,tudung raya sekali yg ank n adik2..cuma selipar raya lum beli..tunggu mr husband ajak beli..opss tq utk husband sy sbb belanja sy shopping..mklum r goment dpt bonus hihihi.ku swasta xder bonus,ader gaji biasa ajer..

Tapi mmg ramai giler r kt jalan tar,sogo aper tah lagi,kaki nk pijak pn xder ruang.mana nk lalu..mmg dasyat r KL hari ni..nsb hr tak terlalu pns,igt nk singgah kedai kwn aku,tp x leh nk masuk r,terlalu ramai org..yg ptg,semua dh beli tunggu bj raya suami,pastu lengkap lh raya kami..tp xder tema lh sbb yg sedondon mak anak ayah ,mahu terberak tgk harga..dasyat giler utk selai so kami beli ikut berkenan..yg ptg puas hati.

Friday, August 19, 2011

Cinta Awek/Bini VS Cinta Ibu

Hihihi hari ni aku nk bgtau situasi anak terhadap dua wanita tetapi berlainan title/status...perbezaan antara aweks/bini dan Ibu

Situasi 1:
Pada Hari Lahir

Kata2 untuk Bini/Awek
L : Ayang nak hadiah apa tahun ni?
P : Ayang nak blackbery dan beg Coach Boleh? xpun nak makan kat hotel 5 Bintang..
L : Boleh Ayang, nanti Abang beli untuk ayang...I luv U Ayang..bla..bla..bla...

Kata2 untuk Ibu
A : As Salam Mak, Sihat, Selamat Hari Lahir Mak
I : W'salam, Sihat...Terima kasih
A : Saya doa mak sihat sentiasa, panjang umur murah rezeki, mak nak hadia apa?
I : Alhamdullilah..mak tak nak apa2, mak doa semua anak mak bahagia...tapi kalau nak bagi, mak nak cincin satu..yang kosong belah rotan tak per...
A : Emas mahal lah sekarang mak, lagipun bahaya pakai emas, kena rompak...tak payah lah eh...bye mak, ada kerja...

Situasi 2:
Percutian

Kata2 untuk Bini/Awek
L : Ayang, abang dapat bonus, ayang nak g jalan maner2 tak..
P  : Nak2..kita pergi Bali nak..shopping...
L : ok, kita pergi Bali honeymoon (xkawin pun hneymoon)...

Kata2 untuk Ibu
I : Leman, mak ingat mak nak pergi mekkah lah, x buat haji pun..buat umrah jadi lah..
A : Leman mana ada duit mak...gaji cukup2 ajer..bonus plak, klu dapat tak  banyak, bnyk benda nak kena bayar...
I : klu cam tu, xper lah leman, xder rezeki lagi lah tu...

Situasi 3:
Duit

Kata2 untuk Bini/Awek
P : Abg, Ayang nak duit..ayang nak beli handbag baru buat raya...cantik tau...
L : Berapa harga, mahal tak? Bonus raya dapat seribu ajer ni...
P ; Alah baru 8ratus, cukup lah tu..boleh lah bang, boleh lah bang..malam ni I bagi Upah special..
L : Ok Ayang, malam ni ingat tau..(mmm rosak...)

Kata2 untuk Ibu
I : Leman, mak nk tukar langsir raya, leman boleh belikan yang baru untuk mak?
A : Mak , Leman xder duit lah mak..roadtax kete mati..nk g balik kampung pun x boleh mak..
I : Mak tak der duit jugak leman, tengok nanti mak usahakan pinjam ngan sedara..
A : Alah mak, jual ajer barang kemas mak tu, kan ada duit leman beli baru..
I : ye lah Leman, nanti mak jualkan..
A : ok mak, dah ader duit tepon..

Situasi 4:
Sakit

Kata2 untuk Bini/Awek
P : Abg, ayang sakit ...
L : Ayang sakit apa,?
P : Sakit kepala...xtau kenapa?
L : Ok. kita p klinik..jom abg pimpin ke kereta..

Kata2 untuk Ibu
I : Leman, mak sakit..dah seminggu dah batuk tak berenti,..
A : Mka tak makan ubat ker? alah, mak pergi lah klinik..leman sibuk lah..banyak kerja...

Situasi 5:
Outstation

Kata2 untuk Bini/Awek
P: Lama ker abang outstation, rindu lah ayang nati..
L : Alah..seminggu ajer, ...ayang nak apa2 ker?
P : Lama nyer abg, rindu lah nanti..mmm abg belikan Ayang kasut berjenama dan coklat mahal tau...
L : boleh...abang memang sayang ayang..jom masuk kita "hneymoon " sebelum kita cuti seminggu...

Kata2 untuk Ibu
I : Lama ker ko p outstation Leman..
A : X lh, seminggu ajer, mak ..
I : ko hati2 yer Leman..
A : Alah, leman tau lah mak..

ini hanya sebahagian...
banyak lagi kes...

selamat hari raya..maaf kalau ader terasa atau tersalah bahasa...

Thursday, August 18, 2011

Kad raya..Posto!!! Posto...





Hihi korang tau apakah ini?....
ya betul kad raya.....ni kad raya yang aku htr untuk kawan2 yang nak kad bila di tanya kat FB.....
Jadi , harap2 mereka dapat kad ni minggu depan...weeeeee....besh kan...al maklum lah, sekarang jarang orang pos kad raya...klu p kedai pun dah tak ramai yang jual kad raya...klu biasa, bersepah kad raya tau....

mesti happy korang dapat ni kan,mmm memang niat nak happy kan korang pun...

khas untuk : masnizah di kinabaluuuu....Ang di pulau , kak rina di Jay Bee...Dayah yang comel di Kl dan adik ku..Ida di Pasir Gudang...
So if ada saper2 mau, bgtau alamat yer, last hantar next week monday...chill ya...

Selamat berpuasa dan Selama Hari raya...

Mintak maaf yer semua,....

note : tak sabar nak balik kg minggu depan...hihihi

Wednesday, August 17, 2011

Jom berbuka dalam Hujan...weeee...weeeee...

Apa macam korang berbuka 17Ramadhan?apa menu..hihihi bg yang bujang aku dah tau,mesti menu bazar punyer,tak lupa jugak bagi yang bekerja,menu bazar..cuma suri rumah mampu buat menu sedap tertarik ko memang gebom ni..aku?nampak gaya hujan kat Kl ni,tak tau lah sempat tak berbuka kat rumah ngan mr husband n little princess.macam x sempat ajer..kalau nak ikutkan,agak lebat ujan di Kl tapi kat aku duk sekarang cuma muzik guruh ajer,diikuti lampu neon petir..plus Showerrr dari air original,best ni klu leh main ujan,lama tak main,zamankecik ader lah main..apa2 pun selamat berbuka semua tak kira dimana anda berada dan buka puasa dengan apa..

Siapa nk tmn sy makan?sy kat kfc ni..tapi lalu kah aku makan ayam kfc slps tgk video?of course tidak jadi kita makan fren fries or tart dia,sedap tart kfc tau

Warkah buat Lelaki

Lelaki..satu perkataan yang mengambarkan kejantanan..tapi jantan kah? dengan timbulnya isu Nyah dan Gay..masih sinonim kah perkataan jantan itu untuk lelaki? Ya, tak semua lelaki itu Gay, tak semua lelaki itu Nyah...tetapi lelaki dianggap jantan sudah tidak sesuai...kenapa?
Dalam arus permodenan, ramai lelaki bergantung kepada wanita untuk sesuatu perkara, kadangkala tanggungjawab yang dipikul wanita lebih berat dari lelaki...dan lelaki, ada mereka sedar semua ini..mereka tak ambil peduli..WHO CARE?
Kini, banyak contoh yang menunjukkan ramai lelaki lari dari landasan sebenar iaitu sebagai ketua, pemimpin, pelindung, dan peneman...
Lelaki sekarang terlalu ego, namun kadangkala terlalu bersahaja...mereka seolah2 berkata " apa nak susah, perempuan pun boleh buat..'., apa susah, kakak boleh bg duit kat mak.." apa susah, isteri aku pun kerja..., apa susah, anak aku boleh hidup walau aku tak bg nafkah kat bekas isteri...ya, semua apa susah...bagi mereka semua senang..mangandungkan anak orang pun senang, merompak pun senang...
Kini, yang paling menyedihkan adalah bila lelaki lari dari tanggungjawab membantu ibi bapa mereka...mereka lupa ibu bapa..mereka asyik dengan keluarga mereka yang baru..bagi mereka, ibu bapa sudah lepas...ibu bapa masih boleh kerja ...ibu bapa masih kuat boleh jaga diri..ah...adik2 aku kan ader jaga...tp terfikirkah kamu betapa susahnya mereka membesarkan kamu, mengharap kamu boleh membantu mereka kerana mereka tahu, anak perempuan menjadi milik suami sepenuhnya apabila kawin, tapi kamu ..sebagai lelaki, kamu milik ibu bapa kamu untuk selamanya...sedar lah itu wahai lelaki...
Tak kurang juga kepada isteri yang diceraikan, kebanyakkan lelaki lepas tangan, tak beri nafkah,,alasan tak boleh jumpa anak, bekas isteri pun kerja...tanggungjawab aku sudah tak ader dalam keluarga itu...sedarkah kamu, anak itu anak kamu, jumpa tak jumpa dia tetap anak...mungkin bekas isteri ada sebab kenapa tak bagi jumpa, mungkin bekas isteri takut kehilangan anak selepas kehilangan suami tercinta..ya, suami tercinta..kalau tak cinta manakan dapat anak...manakan kamu berkahwin...sedarlah...anak itu lah yang akan menuntut keadilan nya kelak, jangan di salahkan anak jika anak tak kenal bapa, jangan disalahkan anak kalau anak tak jumpa bapa, dan jangan salahkan anak kalau anak berkata, papa ku sudah mati...salahkan kamu sendiri kerana kamu, lelaki yang ALPA...

fikir2 kan lah lelaki...

Tuesday, August 16, 2011

lamp x update blog nil!"!

HaI Korang per kabare?
Wes mangan?

Opss puasa ek?

Selamat buka puasa yer.

Nanti ambe update blog ambe sebab sekarang bizi tahap kuman .

Wednesday, August 10, 2011

Hari Rabu yang Menggoda

Hari ni, naik monorail...sama macam semalam....sebab mr husband ada kursus 2 hari...semalam aku jalan tak der nak toleh kiri kanan kecuali melintas...hari ni, sambil jalan, mata aku melilau kiri kanan, sambil usha aweks dan pakwe2 mat saleh+Jepun....comel ajer depa...mmm tapi suami aku kata, aku lagi comel...ahaks....angkat bakul plak....nak di jadikan cerita, jalan jalan jalan dan jalan lagi...mata aku tertangkap satu imej...aduyai...perut terus nyanyi dan naluri kata...sedapnya.....mmmmmm..nak tau apa aku pandang dan berjaya menggoda iman aku...ni dia...
*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*



 
mmmm...yang tang air kopi tak tahan,,...sabar suez sabar...
 
note : bulan ramadhan yang mulia ni, ader jer bapak syaitan yang nak goda.....huhuhu

Tuesday, August 9, 2011

Apabila pasaran US(New York) jatuh, apa jadi pada ekonomi dunia?

Semalam ,kalau korang perasan , kecoh Wall Street New York sebab kejatuhan yang paling teruk dalam sejarah bila industri Dow Jones menjunam jatuh 634.76 point.

Sekarang semua investor dah takut melihat perkembangan ekonomi US yang perlahan, peningkatan masalah hutang dan pelbagai factor lain.

jadi , apa kejadah saya wat entry ini? Ini bermakna kemungkinan untuk harga minyak mentah, gas asli dan bahan komoditi lain ada change lah nak turun harga..harap2 goment kita wat turun lah harga minyak yer...takkan naik pandai, turun tak pandai yer idak? duit gaji bukan selalu naik selari dengan kenaikan harga minyak and barangan asas..lagipun, harga minyak sekarang dah jatuh, kejatuhan yang paling rendah di dunia..

harga minyak dh jatuh 6% sejak semalam, sekarang dah jadi $81.31 setong, tak silap masa bulan mei, harga setong $100, lepas tu naik turun naik turun...ha sekarang dah $81.31 (243rm lebih kurang)...jadi apa lagi yang ditinggu oleh goment yang saya hormati...

pikir2 kan lah...

notakaki: jgn ekonomi meleset majikan wat pembuangan pekerja sebagai alasan plak..

Monday, August 8, 2011

Gambar Rita Rudaini dan Aidil

Siapa kata mereka tak bahagia, mereka ada masalah dalam hubungan suami isteri..tengok, tup2 dah dua anak..so u ollsss... please respect..huhuhu...

mai terjah gambar cute mereka..

rita dan aidl

rita dan aidl


rita dan aidl

rita dan aidl

rita dan aidl

comel kan....

Angkasawan India : Sunita Williams (Conversion to Islam)

Sunita Williams (born September 19, 1965) is a United States Naval officer and a NASA astronaut. She was assigned to the International Space Station as a member of Expedition 14 and then joined Expedition 15. She holds the record of the longest spaceflight (195 days) for female space travelers

Sunita-williams-fake-conversion.jpg

Ada macam2 cerita pasal Sunita and ada jugak yang mengatakan is palsu..

lihat bukti di bawah :

1- Sunita Williams (First Indian woman who went on a space journey few months back) accepted “ISLAM” Masha Allah, bcoz when they were on the moon, they saw towards EARTH, the entire EARTH looked dark, but 2 places on the EARTH GLITERED & looked like SPARKS (Roshni). They were shocked to see that and saw them with the help of telescope and came to know that those two places were “MAKKAH” and “MADINAH” Masha Allah!. Then they decided that after reaching to earth they’ll accept “ISLAM”. So be proud u’r a muslim. Allah Hafiz…!

2- Sunita Williams, the 1st indian lady who went to the moon on 02/07/2007 said that from the moon, the whole earth looked very black and dark, except the two places which were bright and shining when she saw through the telescope. These places were MAKKAH & MADINA (Saudi Arabia). Also, at the moon all the frequencies failed but still she could listen to the AZAAN..s'allah

3- Encouragin news for Muslims....Sunita Williams the woman who went in space has converted to Islam because when they were in space the entire Earth appeared dark but only two places on Earth appeared like sparks. With telescopic view they identified the two places as MAKKAH and MADINAH and resolved to accept Islam upon reaching the Earth. Alhamdulillah the almighty brought them back safely, so subhanallah, be proud to be a Muslim

tapi ader jugak yang menyangkal : -

Williams went to the International Space Station, not to the moon. The last moon landing (Apollo 17) was on December 7, 1972, and Eugene Cernan is, to date, the last person to have walked on the Moon.
She is also not the "first Indian woman who went on a space journey". The Indian-American astronaut, Kalpana Chawla, was the first woman of Indian ethnicity to fly in space.

The claims state that they decided, upon returning to earth, they would accept Islam. However, when setting off toward the International Space Station, Williams had taken with her a copy of the Bhagavad Gita and a small statue of Lord Ganesha, and following her return to earth on June 22, 2007, she showed no signs of having converted to Islam. In fact, she claimed Lord Ganesha, not Allah, was looking after her

1- Having created a new record of stay in space by a woman, Indian-American astronaut Sunita Williams now has set her eyes on the Red Planet.Williams, who returned to earth on June 22 after spending 195 days at the International Space Station, said she would love to fly to Mars, if not the moon. . . .
She also thanked people across India, particularly from her native state of Gujarat, who prayed for her safe return to earth.
Williams fondly recalled taking a copy of Bhagvad Gita and an idol of Lord Ganesha along with her to the space station and took tense moments in her stride. "I knew Ganesha was looking after me," she said.
She said she will be visiting Hyderabad in September for the International Astronautical Congress after which she will visit her relatives in Gujarat and Delhi

2-Up in space, the Gita and Ganesha were what kept me grounded. They put life in perspective," says Sunita Williams in her India Today interview. In a country that believes that beauty trophies are a genetic right, they are calling her the true Miss Universe.. . .
Williams took with her into space a statue of Lord Ganesha and a copy of the Bhagavad Gita for company. She had never read the Gita with any depth before her space journey though her father had narrated to her the epics--the Ramayan and the Mahabharat--when she was young. She says: "This may sound a bit corny, but it sort of grounds you. In a little spacecraft zipping around the earth, you are doing a lot of things, sometimes it feels like work...maybe you are taking for granted where you are, what you are doing...things like Ganesha, the Gita bring you back home. It is nice to read about Arjuna's trials and tribulations and it puts your life in perspective.". . .
At 42, Williams is still raring to go back into space apart from sharing her experiences with those planning to go up. She says: “If I have the opportunity, I would like to go to the moon



sumber : wikiislam.net

bebelan cik pah : Itu lah manusia, ader ajer yang menyangkal tau memberi cerita yang confius...mmm...

Sunday, August 7, 2011