.

Korang Klik..saya akan Klik balik..just inform me K

Friday, August 19, 2011

Cinta Awek/Bini VS Cinta Ibu

Hihihi hari ni aku nk bgtau situasi anak terhadap dua wanita tetapi berlainan title/status...perbezaan antara aweks/bini dan Ibu

Situasi 1:
Pada Hari Lahir

Kata2 untuk Bini/Awek
L : Ayang nak hadiah apa tahun ni?
P : Ayang nak blackbery dan beg Coach Boleh? xpun nak makan kat hotel 5 Bintang..
L : Boleh Ayang, nanti Abang beli untuk ayang...I luv U Ayang..bla..bla..bla...

Kata2 untuk Ibu
A : As Salam Mak, Sihat, Selamat Hari Lahir Mak
I : W'salam, Sihat...Terima kasih
A : Saya doa mak sihat sentiasa, panjang umur murah rezeki, mak nak hadia apa?
I : Alhamdullilah..mak tak nak apa2, mak doa semua anak mak bahagia...tapi kalau nak bagi, mak nak cincin satu..yang kosong belah rotan tak per...
A : Emas mahal lah sekarang mak, lagipun bahaya pakai emas, kena rompak...tak payah lah eh...bye mak, ada kerja...

Situasi 2:
Percutian

Kata2 untuk Bini/Awek
L : Ayang, abang dapat bonus, ayang nak g jalan maner2 tak..
P  : Nak2..kita pergi Bali nak..shopping...
L : ok, kita pergi Bali honeymoon (xkawin pun hneymoon)...

Kata2 untuk Ibu
I : Leman, mak ingat mak nak pergi mekkah lah, x buat haji pun..buat umrah jadi lah..
A : Leman mana ada duit mak...gaji cukup2 ajer..bonus plak, klu dapat tak  banyak, bnyk benda nak kena bayar...
I : klu cam tu, xper lah leman, xder rezeki lagi lah tu...

Situasi 3:
Duit

Kata2 untuk Bini/Awek
P : Abg, Ayang nak duit..ayang nak beli handbag baru buat raya...cantik tau...
L : Berapa harga, mahal tak? Bonus raya dapat seribu ajer ni...
P ; Alah baru 8ratus, cukup lah tu..boleh lah bang, boleh lah bang..malam ni I bagi Upah special..
L : Ok Ayang, malam ni ingat tau..(mmm rosak...)

Kata2 untuk Ibu
I : Leman, mak nk tukar langsir raya, leman boleh belikan yang baru untuk mak?
A : Mak , Leman xder duit lah mak..roadtax kete mati..nk g balik kampung pun x boleh mak..
I : Mak tak der duit jugak leman, tengok nanti mak usahakan pinjam ngan sedara..
A : Alah mak, jual ajer barang kemas mak tu, kan ada duit leman beli baru..
I : ye lah Leman, nanti mak jualkan..
A : ok mak, dah ader duit tepon..

Situasi 4:
Sakit

Kata2 untuk Bini/Awek
P : Abg, ayang sakit ...
L : Ayang sakit apa,?
P : Sakit kepala...xtau kenapa?
L : Ok. kita p klinik..jom abg pimpin ke kereta..

Kata2 untuk Ibu
I : Leman, mak sakit..dah seminggu dah batuk tak berenti,..
A : Mka tak makan ubat ker? alah, mak pergi lah klinik..leman sibuk lah..banyak kerja...

Situasi 5:
Outstation

Kata2 untuk Bini/Awek
P: Lama ker abang outstation, rindu lah ayang nati..
L : Alah..seminggu ajer, ...ayang nak apa2 ker?
P : Lama nyer abg, rindu lah nanti..mmm abg belikan Ayang kasut berjenama dan coklat mahal tau...
L : boleh...abang memang sayang ayang..jom masuk kita "hneymoon " sebelum kita cuti seminggu...

Kata2 untuk Ibu
I : Lama ker ko p outstation Leman..
A : X lh, seminggu ajer, mak ..
I : ko hati2 yer Leman..
A : Alah, leman tau lah mak..

ini hanya sebahagian...
banyak lagi kes...

selamat hari raya..maaf kalau ader terasa atau tersalah bahasa...

4 comments:

nur.sa said...

nice entry :)

btw, aku rasa alhamdulillah aku bahagia dapat bantu emak n family since keje sampai sekrg. dan mungkin kelebihan utk aku orang yg still single kot.

utk anak lelaki, sila utamakan ibu, kerana wifey adalah tempat kedua.. syurga mu lelaki masih di bawah tapak kaki ibu.

hv a nice day,suria!lama tak singgah sini.

SueZ said...

Betul2..nanti bila dah kawin, isteri kena taat kat suami, ibu dah jatuh no 2..bg suami, walau dh kawin, ibu tetap no satu

ummu aufa said...

betul2..

ketaatan suami tetap pd ibu..macamana sekalipon ttp kena kasih pd ibu yg byk berjasa..

tp takleh abaikan isteri jugak, yg susah payah jaga makan pakai,jaga umah, dan anak2..kalau bg hadiah kat ibu, at least bg jugak penghargaan pd isteri..isteri takla jeles cuma takut terasa hati..huhu..(huhu,my huby gives a gelang rm2k to his mother but none for her wife,even a hundred to buy new clothes..isk2)

ade2mama said...

ank derhaka ny..
huuhhuhu
law ank2 sye kt isteri sye nty..
siap la..sye tnam idup dgn isteri2 dye skli hhuuhhuhu