.

Korang Klik..saya akan Klik balik..just inform me K

Sunday, December 12, 2010

kuasa Nikon D90..amazing

wah....menakjubkan..itu saja yang mampu aku katakan..kuasa kamera yang membuatkan kita terpegun..siapa sangka teknologi boleh membuatkan kita terpesona..tanpa kata2..hanya hati yang membisikkan keindahannya..

Bokeh...

Saturday, December 4, 2010

Warkah Kasih utk Eryna (Part 2)


Kehadapan anakku Eryna...Hari masuk hari ketiga ErYna kat hospital..Alhamdullillah.dah beransur pulih..makin ceria..tak macam hari sebelum2 ni..mummy happy dah tengok ErYna dah kembali senyum..dan senyuman itu yang mummy nantikan selama ni..dan mummy tau, anak mummy kuat walaupun sedikit maja..mmm sikit ker manja,?hai..mummy sendiri nak gelak kalau tak mengaku ErYna tak manja..


dan anak mummy kini kembali sihat dan ceria..tido pun tertonggeng tonggeng..mummy dah suka hati..Terima Kasih yang Tuhan..kerana mu Ya Allah, anakku masih bersama aku..dan kembali ceria..
Dan aper yang penting sekarang, adik kena minum banyak air..dan setelah progress adik makin baik..kita boleh balik..adik pun boleh tido peluk mummy ngn walid..mmuah..

Friday, December 3, 2010

Warkah kasih utk Eryna

Eryna...mummy dan walid sangat sayang eryna...bagi mummy,eryna adalah anugerah Allah yang tak ternilai harganya..mummy dan walid akan lkukan yang terbaik untukmu anakku..memberi yang terbaik..itu janji kami
Namun,dalam jagaan itu,tak tau mana salah dah silap..kamu ttp jtuh sakit..tak kali ni sakit mu memyebabkn kamu ditahan wad..lebih memilukan bila kamu menangis minta jarum itu dibuang tapi anakku..kami tak mampu..kamu perlukan air dlm badan..sbb tu ader jarum dan wayar di tangan mu..mummy taktau nk citer mana...pilu hati mummy tgk kamu sakit...

Monday, November 29, 2010

kelas tuition

Nama saya Su
saya bercadang nak mengadakan kelas tuition untuk anak2 atau adik2 anda..
berminat boleh email saya ke sueria_ni@yahoo.com. sekarang saya bekerja sebagai akaun eksekutif di sebuah syarikat swasta, sudah mempunyai 3 tahun lebih pengalaman kerja dan lepasan ijazah. Saya juga mempunyai rekod yang baik bagi subjec matematik dan akaun.

saya mengajar subject :

metematik. dari darjah 1 sehingga tingkatan 5
add Math : dari tingkatan 4 hingga 5
akaun : tingkatan 4 dan 5
subject lain akan dipertimbangkan.

yuran : rm 50 per month per subject (sabtu dan ahad sahaja)

terima kasih

Saturday, November 27, 2010

Oh adik adikku....

Mmm lepas satu,satu masalah yg timbul..kali hal adik pempuan aku plak..btl lah org kata..jaga anak pempuan lg susah dr jg lembu sekandang..mmg pening dan susah nk kawal..bkn x blh kawal sbb sikap sosial tapi sebab terlalu keras kepala.. Mmg jiwa remaja...selalu memberontak...pantang ditegur..mengamuk..apa yang harus aku lakukan???bantu aku ya Allah

Sunday, November 21, 2010

Bila jari ditunding...hati menangis...

Tetiba aku teringat lagu "bukan ku pinta lhr kedunia..bukan ku pinta cacat begini"...tapi aku normal..tq Allah..blog ini kwn terbaik aku luahkan aper yg aku rasa..melepaskan aper yg terbuku dihati..menjerit utk kelegaan dan luar juga medan perang di luar setelah Dia membaca coretan...mmm mungkin..dan kadang2 terjadi..tapi aku jawab dengan jujur..ia luahan hati..diary ini kwn terbaikku..tempat aku ceritakan segala..

Luahan aku di pagi Ahad yg sunyi ini,jam 4.38am di kala semua diulit mimpi..aku dihimpit pilu..org tidur lena aku x dpt pejam mata...kerana hatiku menangis terluka..menjerit tidak puas hati,..walaupun ia disebabkan perkara yg kecil..buang sampah..ya kerana sampah tidak dibuang seperti yg dijanjikan..hati aku menangis dan kecewa..

Aku masih ingat..kamu lebelkn aku sbgai bkn pengemas..katamu sepasang pasangan hidup hrs ader sorang pengemas dan sorang yg x pandai kemas..dan aku sepatutnya jd pengemas..dan aku katakan bukan aku x suka mengemas tapi aku penat nk mengemas bila kamu suka sepahkn dan selalu tinggalkn baju merata..walau acap kali aku katakan..letak dlm bakul..sidai di penyangkut..letak kat singki gelas..tapi kamu tak..kat situ kamu duduk kat situ kamu letak..bkn aku tak boleh angkat,x blh kemas tapi kamu sepatutnya tolong aku jugak..kita bukan tinggal berdua lagi..aku kena lyn anak lagi..nk kms rumah dan macam2..aku perlu jlnkn tugas sbgai ibu dan isteri..dan aku cuba jadi yg terbaik.. Bukan aku merungut ok..Macam hari ni..aku kms bilik stor kamu langsung x tlg..aku x kisah..aku mtk kamu buang sampah ajer..kata mu tunggu malam..bila mlm aku tanya,katamu lewat skit..org ramai guna lift..aku ckp aku kenal petangai mu..bila dah dpn tv..semua x jln..aku terjaga pukul 4 pagi..aku tanya naper tak buang..katamu sbb Aku dah tido..macam2 alasan..tak per..aku nekad lps ni aku takkan suruh kamu lagi..pagi esok aku buang sendiri walaupun kena angkut banyak kali..


Satu hal lagi..kalau kamu mahukan seseorang yang mcam adik bradik mu..sepatutnya kamu tinggal dgn adik2 mu itu dan kamu mesti ingat tak semua org "perfect"..

Thursday, November 18, 2010

Luahan Hati Ku..

Ntahlah..aku sendiri pun  tak tau naper aku macam nak luahkan sesuatu hari ni..memang aku tak der diary..ni jer diary aku ader..aku macam sedih giler bila aper yang aku luahkan dan mintak pandangan menjadi suatu ejekan dan komen yang negatif dari mulut nya..memang aku sedar, salasilah aku memang selalu bermasalah..tak seperti kamu..walaupun aku menjadi milik kamu..aku tetap bertanggung jawab pada keluarga ku..terutamanya nya adik2 aku..aper2 pun, kesusahan mereka adalah kesusahan aku..masalah mereka masalah aku..akau sebagai kakak, aku harus bantu mereka bukan tambahkan masalah mereka..

kadang2, aku rasa macam aku ni sangat tak berguna, terlalu pentingkan keluarga yang aku ada sekarang..aku rasa sangat bersalah..sedih..kecewa..dan macam2 lagi ion2 negatif dalam hati aku..ni semua takdir..aku terima hakikat itu..ya ..memang aku ditakdirkan untuk lahir dalam keluarga yang banyak masalah..selalu berlaku sesuatu yang tak kita jangka..aku faham..kamu tak suka tapi mereka perlukan aku jugak..aku kakak mereka..aku harapan mereka.

aku kadang2 rasa terhimpit..kalau tak pada kamu aku minta pandangan..pada siapa lagi..siapa lagi yang aku ada..aku berusaha membaiki hidup kita..mencari yang terbaik untuk kamu, dia dan mereka..ah..biarkan..aku yakin aku mampu hadapinya..aku tak akan meminta pandangan mu lagi..terima kasih kerana sudi mendengar rintihan aku tentang keluargaku selama ini..

Akua harap.jika kamu membacanya..kamu tak salah faham..ini cuma luahan hati aku yang perlu aku keluarkan dan luahkan..aku tak boleh pendam sorang diri..maafkan aku..


Monday, November 8, 2010

ANAK-ANAKKU COMEL BERGAYA CONTEST



Nama baby : Dhya Nur Eryna Bt Mohd Baihakie Asraf
D.O.B : 11 sept 2009
Sex : Female
dan saya harap Eryna dapat tercalon sebagai shorlisted pun dah ok..hahahaha...kalau menang lagi bangga mummy tau..

dan

Ini lah gambar si comel aku yang aku pertaruhkan untuk contest yang di anjurkan oleh 

dengan kerjasama


pada pandangan saya Blog "Cantk itu Kamu" macam baru nak beroperasi..jual tudung untuk muslimah..aper2 pun saya ucapkan selamat maju jaya dalam dunia business ya..Online ni memang menguntungkan..yang pentng Rajin...

dan saya nak tag:


 

 




Muzik-Muzik tahun ini Milik Siapa????


Malam ini..8hb November...Muzik2 separuh akhir sedang berlansung..agak2 siapa akan jadi juara.......mmmmm kita tengok ajer lah tapi pada firasat aku lagu2 artis baru akan menang contohnya Hafiz..mungkin Noh (Hujan)..yang penting banyak generasi muda yang baru dipertandingkan...dan yang paling penting..Faizal tahir mesti ader...hihihi..suara dia Best wokkk....

ni senarai lagu dan tarikh yang akan berlangsung...

8 November 2010

1. Gerak Hati - Azlan & The Typewriter
2. Inikah Cinta - Akim
3. Kebahagiaan Dalam Perpisahan - Shahir
4. Mencari Konklusi - Hujan
5. Cinta - Mohd
6. Noktah Cinta - Hafiz
7. Hujan Bunga Di Kuala Lumpur - Anna Raffali
8. Nadiku - Sabhi Sadhi
9. Cinta Sempurna - Yuna
10. Oh Juwita - Nubhan
11. Sejujur Hatimu - Adibah Noor
12. Hanyut - Faizal Tahir

15 November 2010

1. Tika Masanya - Hujan & Mirwana
2. Manifestasi Cinta - Fiq & Mirwana
3. Kau Harus Ada - Hujan
4. Drama King - Meet Uncle Hussein
5. Menggegar Dunia - Adam & Stacy
6. Tolong Ingatkan Aku - Anna Raffali
7. Jahat - Stacy
8. Susun Silang Kata - Aizat
9. Cinta Kosmik - Fabulous Cats
10. Ku Ada Kamu - Adira
11. Sofea Jane - Black
12. Adrenalin - Faizal Tahir

22 November 2010

1. Realiti Dewi - Alyah
2. Pelita - A.P.I
3. Berlari - Tomok
4. Extravaganza - Bunkface
5. Bersamamu - Joe Flizzow
6. Selamat Malam - Faizal Tahir




Nampak gaya semua hebat2...Black mungkin akan menjadi pesaing hebat untuk Faizal Tahir.. Yuna..mmm tak yah nak pertikaikan..suara memang best..original beb...dia punya performance pun bagus..cepat aje boleh sampai UK..inilah yang kita nak carii..Yuna..I undi U..hihihi...muka pun cantik..manis..kalau aku ni muka cam yuna..suara cam yuna..fuh..mesti laki aku tak bagi keluar..hahaha..yer ker abg???atau aku yang perasan???perasan bagus aper....


Aku harapkan suatu keajaiban akan berlaku lagi macam tahun lepas..bakat2 generasi baru harus di angkat...baru industri akan maju..tapi yang tetap menjadi juara Muzik2 dan admire sampai skrg..Siti Nur Haliza...tak der yang dapat lawan punya..caya lah kak Siti...

Sunday, November 7, 2010

Rancangan tv yg byk mengarut skrg..mmmm

Aku ni mmg suka tgk tv kalau tak keluar...macam hari ni..tapi ya Allah...cerita drama semua mengarut utk rancangan tempatan..yg best plak dh banyak kali ulang tayang..macam citer yang aku tgk skrg..ibu mee segera..sinopsis tls macam best..so aku tgk lah tapi citer cam hampagas plak..tambh plak ngn bahasa kumpulan sepah yang panjang tu..si mamat..bahasa dia dr dulu slalu ajer kasar..tak suka aku..aper motif cerita tak dapat aku perolehi..banyak mengarut ajer..alik2 aksi gaduh si ibu..pastu reporter si shahora tu..alik2 scene tu ajer..mmm sbb tu lah industri kita kurang maju..teknik penyampaian memang lemah..gambar pun tak cantik..

Mmm bila cakap bab cetak rompak..berapi artis kita tapi bab lakonan..citer yg tak berkualiti pun disapu nya..atleast bacalah skrip dulu sblm terima tawaran..kalau nak bandingkan citer ibu mee segera ngn citer alamak..alamak lagi bagys..lawak pun ader jugak msg yg nk sampai..mmm entah lah aku..

Saturday, November 6, 2010

Percutian yang singkat di Bukit Tinggi

Semalam (5.11.2010) bersamaan Hari deepavali..aku, suami dan bb pergi ker ....BUKIT TINGGI>>>...satu percutian yang mempunyai pemandangan bangunan yang cantik..ni 1st time kitaorg pergi dan TANPA dirancang...demi mengelakkan dari di ganggu oleh bunyi mercun,....hahahha..kami melarikan diri ker Bukit Tinggi sebab jalan ker Genting sangat Jammed....pemandangan dan reka bentuk bangunan sangat cantik..English style, tempat yang nyaman..kami plan nak tido sana tapi..biik hotel..mak aih..mahal giler ...satu malam 450++..itu bukan murah beb...baik aku jalan cuci mata ajer...



Kawasan dia tak terlalu luas tapi banyak gambar yang boleh disnap..tapi malangnya kami tak bawak kamera..maklumlah tak dirancang..bagi pengemar ambil gambar..memang tempat ni sangat cantik untuk memgambil gambar..corak bangunan dia memang english styles.. jauh dari pencemaran..setelah penat jalan dan tengok2 kawasan yang bahagian depan..kami bergerak ke bangunan seterusnya..di bahagian belakang..jumpa CLOWN..so eryna dapat belon satu..happy dia..





Alamak tetiba aku dengar anak aku macam xcited semacam..rupa2 nya dia nampak tempat mainan.."Merry go around"..mengelapar nak naik jugak..mulut tak payah nak cakap lah..duk membebel sambil menjerit2 suka and xcited...aku malas nak singgah maklum lah..satu token RM2 tapi nak main perlukan 2 token..main pulak sekejap aje..bagi aku membazir..Eryna mengelapar tapi aku paksa dia dan dukung..sanggup dicubit dan dipukul..hahaha..bila dipikir..kedekutnya aku..pastu kitorang pergi tengok permainan tangkap itik..semua base on luck..tengok si penjaga tu pun dah tak jujur..kebanyakan itik kat dalam kolam semua ditanda 0..yang tanda no.3 diorang sembunyi kat dalam bakul..tipu betul..

lepas tengok org yang main itik tanpa faedah tu,.aku, husband dab bb naik bangunan ..tengok bangunan dari atas,..kat sini baru rasa udara yang sejuk..nyaman dan best..masa ni eryna dah penat..jalan tak nak..masuk stroler pun tak nak..juast nak duduk atas lantai..after amik gambar guna handphone.kami turun..dan singgah kejap kat playground..puaskan hati eryna yang naik mainan..suka dia..

lepas tu kami teruskan perjalanan ke "Japanese House" ..naik buggy..seronok..tapi sampai destinasi..penat tak boleh nak cakap..rumah Japanase tu atas bukit ...jauh ke dalam tapi kami seronok..eryna yang kepenatan tido ajer.kat rumah ni boleh pakai kimono..dengan sewaan RM20..kalau aku bawak kamera..mahu aku try baju kimono tu..after dah puas..kami balik dan terus memandu pulang ker rumah..Good Bye Bukit Tinggi..mungkin suatu hari nanti kami datang lagi..



Saturday, October 16, 2010

Lawak suami aku

Hari ni aku nak cerita sikit hal suami aku tercinta buat lawak masa kami dalam perjalanan balik kerja..tak kering gusi aku dibuatnya..

Suami aku cakap..ader video hal akad nikah..seorang lelaki ni nak menikah..kata nya mungkin orang asli Indon lah..Tok Kadi tu cakap lah..aku nikah kan...belum habis ayat tok kadi, pengantin laki ni dah jawab.."Aku nikah kan dikau..."..tok kadi pun wat isyarat batal..hahhaha..ader ker patut dia nak nikah kan tok kadi balik lepas tok kadi nak nikah kan dia..kan tok kadi yang dapat bakal bini dia..ternganga dia..

Pastu tok kadi ulang agi sekali.."Aku nikah kan dikau si polan.....dengan mas kawin...."...yang lawak nya , terus si pengantin ni cakap SAH...sambil mengemgam tangan tok kadi..hahahha...kan lawak tu tetba ia jadi saksi plak..tadi nak jadi tok kadi..sekarang nak jadi wali plak..entah bila lah dia lak jadi laki orng tu..

ini link video yang aku maksudkan :


http://www.facebook.com/home.php?#!/video/video.php?v=153611948009309

Friday, October 1, 2010

DiGi iPhone 4 Life

And the last Day 4 is DiGi iphone for Life..aku attach kan aksi aku yang dirakam kan dengan bakal iphone aku..harap2 ia jadi hadiah besday aku bulan 10 ni,,,bulan yang bertuah...thank you nuffnang,,saya sayang semua..dan aku aharap aku cukup kreatif untuk last task ini..

DiGi iPhone 4 Real

I love to choose iDiGi 88 Plan...

WHY?????

Ya, just an ordinary person like me, this Plan is more than enough..Just RM58 per/month for the fees? It;s more than enough and cheapest in the town, imaging about RM2 per day,, we can online for the whole day..FANTASTIC..with unlimited internet access..wah it call a GREAT Plan ever for me..furthermore, it has an auto billing and it;s make our life more easier..can see our monthly bills online and pay online to..Voice call 200 mins. 200 sms and 20MMS and 1GB internet fo FREE..wah..who can offer this..DIGI..the only one answer..and most important is, 12sen only for voice call after 200mins..it still reasonable..the most important is, it stay same rate for al local network..I love DIGi..because currently im in YELLOW or in others word..I am DIGIEST..sorry, my English not so GOOD as DIGI..smile :-)

for more info..visit:-

http://www.digi.com.my/iphone/getone_want_iphone.html

Sunday, September 26, 2010

DiGi iPhone 4 Play

Ia adalah tentang application yang saya sangat suka iaitu..

education.. , dimana ia banyak aplikasi untuk si kecil dan juga untuk saya..

Didalam "tab" aplikasi "education, pelbagai jenis aplikasi pendidikan boleh di muat turun di sini, sama ada untuk sikecil, kanak kanak dan juga dewasa..saya selalu memuat turun aplikasi pelajaran untuk si kecil saya seperti, learning ABC melalui flash card, Baa Baa Black Ship Song dan macam-macam lagi..dengan adanya bantuan Iphone dan DIGI, saya boleh membantu perkembangan anak saya dalam menghadapi cabaran masa kini..

Aplikasi pembelajaran untuk saya pula adalah mempelajari bahasa asing seperti Mandarin, Germany dan tak lupa juga, iPhone juga menyediakan Dictionary, iaitu kamus..wah sungguh menakjubkan dengan iPhone..





Setelah melanggan DIGi, saya tak perlu top up lagi, saya boleh melayari internet dan memuat turun serta mengemaskini semua aplikasi saya dengan mudah..TERIMA KASIH iPHONE dan DIGI..LUV U BOTH...

Thank you to Nuffnang juga kerana memnyediakan penyertaan dan peraduan begini..

http://www.nuffnang.com.my/blog/2010/09/24/digi-iphone-4-the-win/

Thank you,
su

Saturday, September 25, 2010

Drama : Baju Baru di Pagi Raya lakonan lisdawati

Semalam aku tengok drama ni, kalau tak silap " Baju Baru di Hari Raya" ataupun "Baju Baru di pagi Raya"..lakonan Lisdawati, fauzi dan Hero Malaya, siapa lagi kalau bukan ....hah teka sendiri..aku tak nak citer hal org lain, yang aku citer lakonan Lisdawati..memang menyentuh hati aku..sampai aku nangis tau tengok citer ni..Dengan ketabahan dia nak sara anak2 dia, ditambah dengan kedegilan Sarah (anak kedua) yang asyik nak baju raya tanpa memikirkan kesusahan hiup yang dilalui..Bagi Sarah, malu tak dapat baju raya lagi penting dari mengerti kesusahan hidup yang dilalui..biasalah..budak yang dah pandai berkawan, aper kawan ader..dia mesti nak jugak..dan last citer, Lisdawati meninggal..sungguh sedih..

Kisah ni mengingatkan aku tentang kehidupan aku jugak..dulu masa mak ngan ayah bercerai..macam tu lah mak kerja nak besarkan aku adik beradik..macam2 kerja mak buat..nak tanggung kami..Ayah? huhu langsung tak amik tahu hal anak2..nafkah pun tak pernah bagi walau satu sen..apatah lagi nak menjaga adik2..waktu tu semua adik2 beradik kami 5 org duk ngn mak, cuma sorg duk ngn ayah..adik aku yang kedua dah kawin..memang mak kerja nak sara kami..sebab tu aku nak kerja cepat2 lps habis blaja..pastu aku terus ajak suami aku kawin sebab aku tak nak mak risaukan aku di perantauan..masa tu mak duk johor, aku kat KL.

bila mak pindah terengganu, kehidupan lagi susah..paham2 lah..terengganu bukan ader kera..lagipun nak bergerak pun susah..mak cuma kerja susun bata..dapat rm 20 satu hari..dengan rm20 tu lah mak beli makanan harian nak sara adik2 aku lagi 4 org..aku cuma bagi yang termampu sbb aku punya gaji tak besar..nasib baik mak dapat duit kebajikan masyarakat..yang aku bangga dengan mak , mak tak pernah berhutang nak duit..dia rela makan apa yang ader dari berhutang..aku bangga dengan mak aku..dan sekarang mak cuma jaga 2 adik aku..sebab dari 4 yang tinggal tu, sorg adik dah kerja, yg lagi satu masih blaja di bawah tangungan aku..tapi yang paling kesian adalah adik lelaki yang duduk ngn ayah aku..baru 14 tahun dah tak sekolah,,dah kerja umah batu...ape lah nasib dia, nak amik duk ngn aku, aku takut tak boleh nak control dia..

ape2 pun, kat sini aku nak ucapkan tahniah kepada penulis skrip dan pengarah sebab mengingat kan aku pada kisah lampau aku..sekarang mak aku dah bahagia dengan suami baru dan juga anak baru..tahniah mak..luv u mum..

i-love-u-contest-jom-join



saLam semua..saya pun nak gak Join contest cik asrah..aku nak cakaP kat sini..I LOVE U MY HUSBAND..BIAR SEMUA TAHU YANG AKU SANGAT MENCINTAI DIRI MU..kerana diri Mu sangat berharga..macam iklan plak..yer la..bayangkan, kalau tak der suamu aku ni, macam mana aku nak dapat bb comel macam ERYNA tu, mummy pun sayang kamu ERYNA..aku rasa sangat bertuah sebab dapat memiliki husband yang penyayang dan memahami aku..aku ni bukan perfect pun..masak pun tak reti..kadang kadang aku malu ngn suamuIaku, Dia yang selalu masakkan untuk kami sekeluarga..sampai kan bubur untuk anak pun dia masak..sedap plak tu..sempena Hari lahir dia ni, aku skali lagi nak cakap ..I LOVE U SO MUCH..MUAHHHH...

oleh sebab banner tak leh nak letak..saya masukkan link ya..klik ajer ini.. http://mizzfrogycute.blogspot.com/2010/08/i-love-u-contest-jom-join.html

tag : http://ctzueirah.blogspot.com/
http://cikepal06.blogspot.com/
http://teacherzai.blogspot.com/

Friday, September 24, 2010

DiGi iPhone 4 Me



why I want an iPhone 4 :

-->because it's "the world’s thinnest smartphone"..mmm luv it so much.., believe it, it's just 9.3 millimeters thin.awesome

-->the camera PLUS LED? I BELIEVED it can captures beautiful images even in low-light settings

--> Video call..this is the BIG differences between normal Iphone3GS..

---> this is a smart ever phone i really want it..the product features very adorable..we can see it from how long the designers create it..almost 3 years..this show how smart this phone..

-->the smart A4 processor can helps browsing through the pages very fast and smooth , such as closing applications open applications and switching applications.

---> and i am a DIGI USER...

funny-pose-on-raya-contest



Nama : Dhya Nur eryna Binti Mohd Baihakie Asraf
Umur : 1 Tahun
Email : sueria_ni@yahoo.com

Gambat ni di rakan masa raya kedua..Eryna sangat Excited 1st time dapat pegang duit..so bila mummy mintak duit nak simpan, dia akan buat muka..sangat lucu kalau ingat balik..hahahaha..so sempena ader blog yang wat contest, saya nak join jugak..Tq to http://shadamina.blogspot.com/2010/09/funny-pose-on-raya-contest.html




Sunday, September 19, 2010

Baby Raya Baby Bergaya Contest





Sempena contest yang dianjurkan, mummy nak upload gambar Eryna sebab Eryna dah sampai umur 1 tahun masa Raya kedua dan harap My Eryna menang..so boleh dianggap sebagai special gift sempena 1st time join contest via blog..

Nama si Comel : Dhya Nur Eryna Binti Mohd Baihakie Asraf
Umur : 1 Tahun dah..
Lahir Pada : 11 September 2009 (Sama dengan Raya Kedua baru2 ni)
Email : sueria_ni@yahoo.com
Nama Mummy dia : Nor Suriani Muda ( Merangkap owner Blog..slam kenal ya)

Esok 20.11.2010

Esok dah start kerja..mmm bila dah lama cuti cam ni lah..penyakit M pun datang lah bertengek kat kepala..tak puas lagi lepak kt umah ngan buah hati..mmm aper nak buat..kerja tetap kerja...tapi kat kepala ni duk pikir lagi aper kerja aku esok..setakat mana aku kena sambung maklum lah sepanjang aku tak der, ader orang tolong take over kerja aku because kerja aku langsung tak leh tangguh..klu tangguh alamak nya company tak dapat duit ler...kalau tak der duit..GAJI aku pn TARAK...

Aku dah dapat bayangkan mesti kerja minggu ni penat sebab gaji mesti keluar paling lewat hari jumaat..yer r..dah 3 bulan aku lambat bank in gaji staff nasib baik diorang memahami dan Boss aku pun jenis memahami..

Aku pun dah pasang azam nak kerja dengan rajin dan blaja sebanyak mana ilmu dari company baru ni..kata orang kejar lah ilmu sampai ke negeri China dan aku pun nak kejar lah ilmu ni manatau rezeki aku dapat sampai ke Negeri China..yang penting dimana ader kemahuan disitu ader jalan..nak seribu daya, x nak seribu dalih..Minggu ni maybe kena OT lagi tapi tak per, aku memang dah sanggup nak balik lambat sejak di interbiu lagi..lagipun aku suka kerja kau sekarang..banyak yang dapat aku belajar..

LA LA LA KERJA LAH

Anakku dah SETahunnnn



ERyna..nama yang cukup bermakna buat aku dan suami..Dia adalah segala-galanya bagi kami..dimanja dan disanyangi semua..mummy sayang kamu anakku..tak sangka mummy berjaya besarkan kamu sampai umur setahun sekarang..membesar dengan penuh kasih sayang walaupun kadang2 kala kamu jatuh sakit tapi kami tetap bersabar dalam membesarkan kamu..


Mummy harap mummy dapat bagi semua bekalan untuk kamu baik dunia mahupun akhirat..mummy harap kamu menjadi anak yang baik dan menjadi penyejuk hati untuk mummy dan walid..maafkan mummy kerana tak buat majlis untuk mu kerana kita terlalu sibuk dan kamu mash belum mengerti apa2..nanti umur adik 2 tahun kita sambut besday yer..makan kek yer..doa mummy hanyalah kamu membesar dengan sempurna dan penuh rahmat dan dalam lindungan Allah..

Tiada harta yang mampu mummy beri cuma segunung kasih sayang sebagai mana mummy menyayangi Walid dan mencintai Walid seperti itu lah Cinta dan Sayang mummy untuk ERYna..

Saturday, August 7, 2010

Impian aku untuk dapat kreta besar skit..

TERCAPAI..Hehehe..aku suka..dengan PERSONA ELEGENT BRONZE GARNET...wah.umpama memakai Honda Civic warna Bronze..Dengan skirting yang memang cantik..PERFECT..dan yang paling penting Bonet Besar and anak aku selesa giler..boleh main2 lagi dia..aku suka tengok dia happy..aku pun happy..

Nanti aku upload gambar..wah betapa bangga aku walaupun kereta tempatan ajer..at least atas usaha aku,...aku dapat juga mencapai impian aku satu persatu..dan aku harap tahun depan aku boleh amik lesen MIA plak..aku nak gak jadi Accountant sebelum 28 tahun..sekarang aku dah 26..Exec dah..Accountant belum sebab tu aku mesti dapat lesen MIA..dan waktu tu Baby Eryna dah besar..so aku leh rehat sikit..

Mungkin ni yang dikatakan rezeki anak..ader jer rezeki kami sekeluarga..Syukur padamu Tuhan..Kerja aku sekarang walaupun agak mencabar dan stress taoi aku happy..at least aku belajar benda baru..

Wednesday, July 7, 2010

menghitung hari~~~

aku skrang duk menghitung hari-hari terakhir aku di sunway..sunway sangat best dah geng2 department aku pun sangat best..tapi best lagi geng2 yang lama..miss u cps, sfm, kak sal, kak wir and maslina..

13hb july adalah hari terakhir aku di sivc n shl..GOOD BYE SUNWAY..what to do..life must go on..we need more for survive..and we need to reach the target..aku dah set GOAL hidup aku..

di tempat baru, aku harap aku dapat belajar banyak perkara..aku punya cita2..aku harap tahun 2011 adalah tahun aku sambung belajar untuk dapatkan professional cert..aku ader cita2..

Hidup aku skrg dah lengkap dan aku mahu cari yang lebih lengkap untuk keluarga aku sendiri dah adik2 aku jugak..aku bukan dari golongan berada..dan YES..Sunway adalah platform untuk aku dapatkan kerja tempat lain..

bukan aku tak sayang SIVc tu tapi hampir 3 tahun aku buat kerja sama dan tak der perkembangan untuk knowledge aku..tapi aku sempat lah blaja benda baru time kak sal brenti dulu..walaupun sekejap..aku bangga jugak lah..lps maternity aku dah x diberi peluang lagi..itu membuatkan aku kuat semangat nak cari kerja lain..

BIG THANK TO MY NEW WORK PLACE..

Friday, June 25, 2010

LAGU GEMBIRA

KHAS UNTUK SEMUA PEMBACA DAN PELAWAT KUUU


Kalau Rasa Gembira Tepuk Tangan

If You're Happy and You Know It Clap Your Hands
Children's Song
(Malay)

Kalau rasa gembira tepuk tangan...(2x)
Kalau rasa gembira dan ingin menunjuknya
Kalau rasa gembira tepuk tangan

Kalau rasa gembira hentak kaki...(2x)
Kalau rasa gembira dan ingin menunjuknya
Kalau rasa gembira hentak kaki

Kalau rasa gembira petik jari...(2x)
Kalau rasa gembira dan ingin menunjuknya
Kalau rasa gembira petik jari

Kalau rasa gembira pukul peha...(2x)
Kalau rasa gembira dan ingin menunjuknya
Kalau rasa gembira pukul peha

Kalau rasa gembira sebut HURRAY...(2x)
Kalau rasa gembira dan ingin menunjuknya
Kalau rasa gembira sebut HURRAY

Kalau rasa gembira buat semua...(2x)
Kalau rasa gembira dan ingin menunjuknya
Kalau rasa gembira buat semua.

Children's Song
(English)

If you're happy & you know it clap your hands (2x)
If you're happy & you know it & you really want to show it
If you're happy & you know it clap your hands

If you're happy & you know it stomp your leg (2x)
If you're happy & you know it & you really want to show it
If you're happy & you know it stomp your leg

If you're happy & you know it twist your finger (2x)
If you're happy & you know it & you really want to show it
If you're happy & you know it twist your finger

If you're happy & you know it hit your lap (2x)
If you're happy & you know it & you really want to show it
If you're happy & you know it hit your lap

If you're happy & you know it say HURRAY (2x)
If you're happy & you know it & you really want to show it
If you're happy and you know it say HURRAY

If you're happy & you know it do it all (2x)
If you're happy & you know it & you really want to show it
If you're happy & you know it do it all.

Wednesday, June 16, 2010

Relation ship


TRUST is a very important factor for all relationships. When trust is broken, it is the end of the relationship. Lack of trust leads to suspicion, suspicion generates anger, anger causes enmity and enmity may result in separation.

A telephone operator told me that one day she received a phone call.. She answered, "Public Utilities Board." There was silence. She repeated, "PUB." There was still no answer. When she was going to cut off the line, she heard a lady's voice, "Oh, so this is PUB. Sorry, I got the number from my Husband's pocket but I do not know whose number it is."

Without mutual trust, just imagine what will happen to the couple if the telephone operator answered with just "hello" instead of "PUB".

NO POINTING FINGERS

A man asked his father-in-law, "Many people praised you for a successful marriage. Could you please share with me your secret?"
The father-in-law answered in a smile, "Never criticize your wife for her shortcomings or when she does something wrong. Always bear in mind that because of her shortcomings and weaknesses, she could not find a better husband than you."

We all look forward to being loved and respected. Many people are afraid of losing face. Generally, when a person makes a mistake, he would look around to find a scapegoat to point the finger at. This is the start of a war. We should always remember that when we point one finger at a person, the other four fingers are pointing at ourselves.

If we forgive the others, others will ignore our mistake too.

CREATING PERFECT RELATIONSHIPS?

A person visited the government matchmaker for marriage, SDU, and requested "I am looking for a spouse. Please help me to find a suitable one." The SDU officer said, "Your requirements, please." "Oh, good looking, polite, humorous, sporty, knowledgeable, good in singing and dancing. Willing to accompany me the whole day at home during my leisure hour, if I don't go out. Telling me interesting stories when I need companion for conversation and be silent when I want to rest." The officer listened carefully and replied, "I understand you need television."

There is a saying that a perfect match can only be found between a blind wife and a deaf husband, because the blind wife cannot see the faults of the husband and the deaf husband cannot hear the nagging of the wife. Many couples are blind and deaf at the courting stage and dream of perpetual perfect relationship. Unfortunately, when the excitement of love wears off, they wake up a nd discover that marriage is not a bed of roses. The nightmare begins.

NO OVERPOWERING

Many relationships fail because one party tries to overpower another, or demands too much. People in love tend to think that love will conquer all and their spouses will change the bad habits after marriage. Actually, this is not the case. There is a Chinese saying which carries the meaning that "It is easier to reshape a mountain or a river than a person's character."

It is not easy to change. Thus, having high expectation on changing the spouse character will cause disappointment and unpleasantness.

It would be less painful to change ourselves and lower our expectations..


RIGHT SPEECH

There is a Chinese saying which carries the meaning that "A speech will either prosper or ruin a nation." Many relationships break off because of wrong speech. When a couple is too close with each other, we always forget mutual respect and courtesy. We may say anything without considering if it would hurt the other party.

A friend and her millionaire husband visited their construction site. A worker who wore a helmet saw her and shouted, "Hi, Emily! Remember me? We used to date in the secondary school." On the way home, her millionaire husband teased her, "Luckily you married me. Otherwise you will be the wife of a construction worker." She answered," You should appreciate that you married me. Other wise, he will be the millionaire and not you."

Frequently exchanging these remarks plants the seed for a bad relationship. It's like a broken egg - cannot be reversed.



PERSONAL PERCEPTION

Different people have different perception. One man's meat could be another man's poison. A couple bought a donkey from the market.. On the way home, a boy commented, "Very stupid. Why neither of them rides on the donkey? "Upon hearing that, the husband let the wife ride on the donkey. He walked besides them. Later, an old man saw it and commented, "The husband is the head of family. How can the wife ride on the donkey while the husband is on foot?" Hearing this, the wife quickly got down and let the husband ride on the donkey.

Further on the way home, they met an old Lady. She commented, "How can the man ride on the donkey but let the wife walk. He is no gentleman."
The husband thus quickly asked the wife to join him on the donkey. Then, they met a young man. He commented, "Poor donkey, how can you hold up the weight of two persons. They are cruel to you." Hearing that, the husband and wife immediately climbed down from the donkey and carried it on their shoulders.

It seems to be the only choice left. Later, on a narrow bridge, the donkey was frightened and struggled. They lost their balance and fell into the river. You can never have everyone praise you, nor will everyone condemn you. Never in the past, not at present, and never will be in the future.

Thus, do not be too bothered by others words if our conscience is clear..

BE PATIENT

This is a true story which happened in the States. A man came out of his home to admire his new truck. To his puzzlement, his three-year-old son was happily hammering dents into the shiny paint of the truck. The man ran to his son, knocked him away, hammered the little boy's hands into pulp as punishment. When the father calmed down, he rushed his son to the hospital.

Although the doctor tried desperately to save the crushed bones, he finally had to amputate the fingers from both the boy's hands. When the boy woke up from the surgery & saw his bandaged stubs, he innocently said, "Daddy, I'm sorry about your truck." Then he asked, "but when are my fingers going to grow back?" The father went home & committed suicide.

Think about this story the next time someone steps on your feet or u wish to take revenge. Think first before u lose your patience with someone u love. Trucks can be repaired.. Broken bones & hurt feelings often can't. Too often we fail to recognize the difference between the person and the performance. We forget that forgiveness is greater than revenge.

People make mistakes. We are allowed to make mistakes. But the actions we take while in a rage will haunt us forever.

"Good Life starts only when you stop wanting a better One"

"Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away"


Happy Living..!!!!!!!!!

Sunday, June 13, 2010

Bila anak ku gembira melakukan aktiviti nya..



Emm..still cerita eryna..sekarang dah makin membesar dan perangai pun dah makin pandai..dia suka betul dengan hobi baru nya..menyepahkan barang peribadinya..yang tukang kutip..mesti MUMMY nya..tapi aku suka..at least she learn something bila lihat macam2 bentuk botol dalam bakul nya..ade besar dan ader kecik..yang ringan boleh dicampak..yang besar pakai tolak ajer..sambil mulut nya bebel2..tangan aktif bergerak..itulah eryna tersayang..2 hari lepas..cukup 9 bln umurnya..aku happy dengan nya walaupun da selalu tidak sihat..mungkin dia terlalu sensitif dengan persekitaran nya yang tercemar..yer memang kawasan rumah aku ni kawasan kurang sihat..siap ader belon besar.."kawasan denggi" lagi..dan ini lah eryna..

FIFA

Group A

Match Date - Time Venue Results
1 11/06 16:00 Johannesburg - JSC South Africa 1:1 (0:0) Mexico
2 11/06 20:30 Cape Town Uruguay 0:0 France
17 16/06 20:30 Tshwane/Pretoria South Africa Uruguay
18 17/06 20:30 Polokwane France Mexico
33 22/06 16:00 Rustenburg Mexico Uruguay
34 22/06 16:00 Mangaung/Bloemfontein France South Africa


Mungkin kah africa? wakil group A

Monday, June 7, 2010

kenapa aku mempunyai perasaan begini!!!!

Aku tak tahu kenapa ku mempunyai perasaan seperti ini sedangkan aku tak sepatutnya merasakan begini..setiap org berhak untuk bahagia dan gembira..dan aku..kenapa aku benci melihat mereka gembira dan rapat? itu bukan hak aku..tapi aku tak boleh membohongi perasaan aku ini..aku tak suka dan benci melihat mereka gembira..benci..jauh di hati aku cuba untuk membuang jauh2 perasaan ini tapi otak aku ligat mengatakan biarkan hidupnya terus musnah..ah..kenapa aku jahat sekali? aku pun tak pasti kenapa aku jadi begini..

mana peginya sifat positive aku..yang aku tanam selama ini..kenapa aku sibuk sangat nak amik tahu tentang kehidupan nya..biarkan saja dia dengan kehidupannya..kau sudah ader kehidupan kau sendiri..kau dah bahagia..ah..aku meleter pada diri sendiri tapi aku masih tak dapat menerima hakikat ini..buat masa ni.biarlah aku terus membenci..dan benci ini akan terus ada selagi aku melihat pergerakan dan perjalanan hidupnya..

aku kecewa dengan diri aku..dan cuma ader satu penyelesaian sekarang..hapuskan dia dari kamus fikiran mu..HAPUSKAN..DELETE>>>

Sunday, June 6, 2010

my annivesary

Hari ni hari anniversary aku yang ke dua..tanpa disangka..masa begitu cepat berlalu..dah dua tahun kami berkahwin..dan sudah ada seorang tanda cinta kami..aku sungguh bahagia berkahwin dan memiliki seorang suami yang sangat baik...walaupun percintaan kami sebelum kahwin amat sngkat tapi percintaan selepas berkahwin lagi menyeronokkan..kami saling mengenali dengan lebh dekat..memahami antara satu sama lain dan saling melengkapi..

Ulang tahun yang kedua ni, aku akan sambut dengan penuh kesederhanaan dan kebahagiaan..yang penting kamu bahagia dan cinta kami terus subur..buat suamiku..aku sangat sayang kamu..terima kasih menerima aku dengan seadanya dan memberikan kebahagian dan kasih sayang yang melimpah ruah disaat aku hampir hilang segalanya..kau hadir dahn memberi nafas baru pada aku..dan terima kasih tuhan..menganugerahkan lelaki yang boleh membahagiakan aku..ayah pada anakku..

Friday, June 4, 2010

Cara aku menguruskan tekanan

Kebelakangan ni, aku selalu tertekan di tempat kerja..dengan sistem baru yang masih belum sempurna sepenuhnya,tapi ingin digunakan dengan sepenuhnya..bagi aku, cadangan bos memang bagus, selagi tak guna, selagi tu kita tak dapat kesan dimana kelemahannya..tapi yang terseksa aku?AKU..huh sungguh tension..

Memang tempat keje, aku bukan diri aku yang sebenar,,dulu aku suka dengan kerja aku, tapi sekarang masuk ajer ofis, aku jadi penipu pada diri sendiri..berpura2 gembira melakukan kerja dengan sukanya dan mencintai kerja dengan sepenuhnya..

Itulah aku, hipokrit di tempat kerja..jadi untuk menghilangkan stress..aku akan balik tepat pada masanya..kerana aku tahu,,yang boleh menghilangkan tekanan aku cuma satu tempat dan hanya mereka yang terbaik..rumah aku dan suami tercinta dan anak tersayang..merekalah segala2 nya bagi aku..melihat mereka, semua keletihan aku hilang walaupun pada hakikatnya minda dan badan aku meronta2 berkata aku letih..aku penat..

Dan aku bersyukur, Tuhan mengurniakan aku mereka yang menjadi penawar yang terbaik untuk masalah aku..dan menghilangkan segala keletihan dan tekanan aku.. ;-) dan penawar tekanan adalah KELUARGA KITA SENDIRI

Sunday, May 30, 2010

Bila masa sesuai untuk anak kita makan makanan dewasa?

Pemakanan amat penting dalam kehidupan kita.Badan kita memerlukan tenaga,makronutrien dan mikronutrien..Namun bagaimana pula dengan pemakanan bayi? Bayi juga perlukan semua nutrien ini tetapi dalam kuantiti yang berbeza beza..




Eryna pun suka tengok kitaorg makan..kadang2 kesian tengok duk ternganga tengok kita makan..nak bagi tapi masa belum sesuai..tak bagi kecian pulak..kadang2 aku hentam aje bagi tapi dalam kuantiti yang sedikit..Pemakanan bagi anak kecil mesti dijaga kerana perutnya amat sensitif dan memerlukan masa untuk menyesuaikan pemakanan nya dengan usus nya yang masih kecil..

Menurut pakar pemakanan yang kami jumpa..umur yang sesuai untuk memberi makanan yang berperisa kepada anak kita adalah umur satu tahun..jadi sepanjang 0-12 bulan..dia hanya perlukan makanan asasi tanpa sebarang perasa..pendek kata tanpa garam dan gula.




Apa yang aku lakukan, memnyediakan bubur nasi yang dicampur dengan ayam dan sayur atau ikan dan sayur..kismis pun boleh dicampur kerana khasiat nyer yang amat tinggi..perlu diigatkan..nasi seelok2 nya tidak dicapur dengan ubi kentang kerana ia menyebabkan sumber karbohidrat yang berlebhan untuk bayi kita..sekali-sekali berikan dia biskut Milna kerana bayi kitta mungkin memerlukan variasi dalam pemakanan nya..astikan Milna yang asli sahaja yer..

Tuesday, May 25, 2010

Demi mengejar sebuah impian..

Dulu, aku hanya budak sekolah yang selalu menjawab nak jadi Cikgu bila ditanya guru bahasa..hah tu semua zaman sekolah..kini aku menjadi seseorang yang tidak pernah jemu mengira duit kekayaan orang lain..walaupun bukan duit aku..aku buat ni demi mengeja sebuah impian yang aku inginkan dalam kehidupan aku..

setiap orang punya impian..sama la dengan aku..namun buat masa sekarang agak terbatas..tapi aku tak pernah putus asa..

Saturday, May 22, 2010

rahsia sebuah pekahwinan

Perkahwinan..sesuatu perkataan yang penuh dengan makna, penuh dengan kerahsiaan..bagi aku, ia sesuatu kurniaan dan kebahagiaan yang penuh dengan bungaan..walaupun ia akan gugur pada sesuatu masa namun ia tetap menjadi kenangan dan pasti akan kembali..ah..sungguh indah..




Perkahwinan tu tak semestinya pengakhiran dari sebuah C.I.N.T.A. ,kerana ia tidak mustahil merupakan permulaan untuk sebuah CINTA yang Sempurna..Ingat disetiap waktu ada orang yang lebih menyayangi diri kita dan dari ingatan inilah..sebuah kebahagian akan lahir dari hubungan Perkahwinan.

Sebagai pasangan..kita harus tahu tanggungjawab masing2..dan saling menjaga serta menghormati antara satu sama lain..suami harus menyediakan tempat tinggal, pelindung kepada keluarga, mendidik isteri dan menyediakan nafkah..dan sebagai isteri, wanita haruslah menjaga kebajikan suami, menjaga auratnya dan kehormatan diri serta menguruskan rumah denga baik..banyak lagi peranan yang disarankan di dlam Islam..
Dan aku selalu beroda agar aku mampu menjadi isteri yang baik untuk suamiku dan ibu terbaik untuk anak anak ku.amin

Saturday, May 15, 2010

bila anakku membebel...

Dengar suara dia membebel..bingit umah ni..tapi hati aku bahagia..ntah aper lh yg da nk sampaikan msg tu..hahaha..kdg2 aku n husband turut membebel ikut rentak..eryna oh eryna..sungguh comel kamu...
lag satu tabiat kamu..suka menetek main2...pastu gelak2 sambil bergolek..hihi comel bila teringatkn senyuman kamu..ape pun aku sangat gembira krn punyai ahli keluarga yg boleh dikira sungguh sempurna..Terima kasih Tuhan..

Friday, May 7, 2010

bila aku tak suka

Berselindung di sebalik kepura-puraan..hah, itu lebih baik dipanggil hipokrit. AH..memang lumrah manusia suka berpura-pura..depan orang tunjuk lagak..konon aku alah yang alim, akulah yang baik, akulah teman yang setia..akulah yang paling boleh dipercayai namun dibelakang akulah “penunggu gunung raya” yang bijak bersembunyi di sebalik wajah yang jujur..tapi aku tak kata..penunggu hantu raya kat TV3 tu jujur k..

Bila kita katakan yang dia memang tak boleh di percayai..semua orang macam tak percaya..betul ker? Yer ker? Tak percayalah..nampak cam baik jer aku tengok..ha memang..dia bijak menyembunyikan identiti nya cuma yang pernah terkena yang kan lebih berhati2..

Biasa lah..bila kita terlalu percaya..memang kita akan terkejut bila dengar org kata dia tak boleh dipercayai..ini dengan automaticnya dia adalah hipokrit..ya hipokrit..itulah yang selayak2 nya..kita cerita kat a pasal b..tup2..dia bgtau b yang kita ckp cam ni..bila kita kata z dia pandai kata ya betul lah..z tapi hampeh..korang piker lah sendiri..

Lagi satu..bab Alim ni..huh alim ker..kot epan org alim sampai tengok org pun tak nak..tapi belakang aku lah yang paling XXXx….hahaha..ni luahan hati hari jumaat.

Wednesday, May 5, 2010

resepi bubur untu baby 6 hingga 8 bulan

mmmmm...eryna skrg makin kuat makan..bagus..baru ni timbang pun dah makin naik..skrg dah 6.9 kg..so seimbang dengan ketinggian dia..dulu selera dia makan tak berapa kuat ..dan alhamdullilah..skrg makin bagus..kalau dulu makan cuma dalam satu sudu sup sekali suap dan cuma 2-3 kali sehar..sekarang dah 2-3 sudu sup untuk setiap kali makan..skrg aku bagi 3-4 kal sehari dan malam pun aku bag makan jugak tapi tak banyak lah..

pembuangan air besar pun main baik..untuk umur ni..bubur nasi tak boleh campur garam atau ape ape perisa lagi..ikut nasihat pakar kanak2 yang aku jumpa..tunggu sampai umur 12 bulan br bagi

Sunday, May 2, 2010

Madu oh Madu

Hari ni bgn agak lambat..pergi psr pagi pun lambat..dah la pns giler..tp bunga hiasan punya pasal,,,pergi lh jugak..ns baik ada dan beli..klu tak frust jgk..

pergi ronda2 n singgah jumpa adik ipar..sampai tak sedar waktu..n yg plg lawak..upa2 nya ada jgk yg tak fhm erti complicated..aper2 lh..balik rumah..keadaan ttp complicated..aku igt nk tukar pada "in a relation" tapi cam belum boleh lulus lagi lah...pendek kata..biar angin yg memberitahu jawapannya..

Tadi..kami berbicara tentang hidup bermadu..dan suamiku kata..ada seorang kawan dia mengatakan..dari bermadu lebih baik berjoli kerana kononnya susah nak adil jika bermadu. Bila tak adil, maka berdosa..ya itu mmg betul..berdosa bila tak adil..tapi tak berdosakah kalau berjoli dengan perempuan lain di luar? semata2 takut berdosa tidak adil, maka berjoli lebih baik..giler..

bagi aku, bAIK BERMADU DR BERJOLI..ya, bermadu mmg pahit untuk ditelan tapi dari membiarkan suami berjoli di luar semata2 tidak rela dimadu kan..lg sakit hati..sekurang2 nya, payung EMas milik kita..dan semestinya, kita tahu darjat wanita dalam islam mmang tinggi tempatnya..jadi pikir2 kan lah wahai anak Adam dan Hawa..

Saturday, May 1, 2010

It is Complicated

Aku pun tak tau kenapa hari ni aku boleh panggil ..It is complicated Day in my life..aku tau setiap hari kita akan lalui pengalaman yang berbeza..sebab tu kita kata hidup adalah indah..tapi dalam keindahan tetap ada kepahitan walau sedikit..tak mungkin ada satu hari yang penuh keceriaan..

Complicated, maksudnya sukar..memang hari ni agak sukar untuk aku kerana aku agak stress..maybe stress yang semalam belum habis..mungkin..aku asyik bad mood ajer..suka marah2..merajuk dan hilang kawalan..

semalam aku buat ape yer..oooo mungkin sebab pengasuh anak aku tu..nak di marah..takut anak jd mangsa...anak adalah segalanya bg aku..pengasuh anak aku ni pregnant..mood mesti tak baik..hormon org ngandung ni pelik skit..tp aku ader ker cam tu??? takder rasanya..

pengasuh anak aku macam tak boleh terima kenyataan kitaorg tegur cara dia..bg aku sebagai ibu dan bapak budak..kita ader hak untuk bertanya dan menegur..tapi si nanny ni tak..nanny tu pengasuh lah..

nak cari orang lain, kesian plak sebab dia org susah,...nak pakai duit..klu ikut laki aku, memang da nk tukar ajer..aku cadangkan tunggu lh lg brapa bulan jer..dia nk meletup, cr lah orang ain..per susah..

buat pengasuh..kita harus hormat ibu n bapak anak jagaan kita..teguran tu mungkin dia nk terbaik untuk anak mereka..hari ni aku tengok nanny tu cam nk larikan diri dari aku.mungkin rasa bersalah kot..entah laa..

ketenangan jiwa


melihat anak ku semakin membesar membuatkan aku sedar..betapa bertuah nya aku...mempunyai suami yang baik..anak yang comel..aku sungguh bertuah..terima kasih Tuhan..kerana kurniaan mu yang tidak ternilai...
kehidupan didalam "nombor" mmg kadang2 tertekan..tp aku pasrah dan aku tahu, disebalik kepayahan aku di siang hari..Allah memberi aku ketenangan di malam hari..bersama suami dan puteriku..merekalah kehidupan aku..
kadangkala timbul rasa ketidakpuasan hati..tapi itu hanyalah godaan iblis yg memang telah berjanji ingin merosakkan anak2 Adam dan Hawa..hanya diri kita yang mampu melawannya..
sebab itu kita dibekalkan akal yang positif dan aku....family yang banyak menyedarkan aku dr kalalaian ini..melihat mereka membuatkan aku tenang..segala bebanan hilang..betapa berkuasanya pikiran positive kita..
dan tidak lupa padaibu dan adik2 ku..mereka ttp dihati..

Sunday, April 11, 2010

FANTASTIC training

mmmm..Sejak aku kerja, ni 2nd time aku gi training..training..positive thinking and attitude nama nyer..penceramah MR Siva..Dear MR Siva or JaySiva..your memang FANTASTIC!!!
Walaupun tajuk agak biasa tapi input yang aku dapat LUAR BIASA..banyak ilmu dan pengajaran yang aku dapat..tak dinafikan..sejak kawan2 ofismate ramai blah..banyak ion2 negative dalam enviroment kerja aku..aku menjadi hipokrit..terutamanya dengan diri sendiri..pretending to be happy..but inside..ONLY GOD KNOW what i'm feeling..

Lepas dengar training dari MR Siva..aku rasa macam baru lahir balik dalam dunia pekerjaan..dan yang pasti aku suka kerja aku sekarang..THANK Mr Siva..yang pasti aku dah tulis matlamat hidup aku..MY desire and semua formula2 untuk menjadi positive..

Yang pasti, positive thinking very powerful..

Monday, March 29, 2010

Apa itu Hasad Dengki..

Abul Laits Assamarqandi r.a. meriwayatkan dengan sanadnya dari Alhasan berkata Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Hasad dan dengki itu keduanya akan memakan habis hasanat sebagai mana api makan kayu."
Ibrahim bin Aliyah dari Abbad bin Ishaq dari Abdurrahman bin Mu'awiyah berkata Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Tiga macam sifat yang tidak dapat selamat daripadanya seorangpun iaitu:
• Buruk sangka
• Hasad dengki
• Takut sial kerana sesuatu
Dari huraian kat atas, jelas sangat yang hasad dengki ni sangat bahaya sampai di umpamakan sebagai api yang makan kayu..betapa cepat nyer ia marak..kadang2 aku terpikir..kenapa kita susah nak buang sifat ini samada didengki atau mendengki..tapi aku sedar yang kita hanya manusia biasa yang tak kan dapat lari dari sifat buruk..terutamanya bila ada syaitan kat muka bumi ni yang memang ditugaskan nak hasut manusia buat kejahatan..
Aku selalu terpikir..macamana nak elak kan diri kita dari didengki dan elakkan dri kita ada sifat dengki..tapi aku buntu..dan yang pasti jawapan hanya ada pada diri sendiri..hati yang mengusai segalanya.
Senang cite.. dengki bermaksud perasaan tidak senang, gelisah dan keluh kesah melihat kelebihan yang dimiliki orang lain dengan berharap agar nikmat tersebut hilang daripada orang tersebut.
Dan hingga kini aku masih mencari formula untuk halang dari di dengki orang..bagi aku..masing2 ada rezeki masing2 seperti yang dah tertuis di atas sana..hanya dia yang mengetahui..dan yang pasti..ayat bawah ni menginsafkan aku..
Malik bin Dinaar berkata: "Saya dapat menerima persaksian orang qurraa' terhadap siapapun tetapi tidak dapat menerima persaksian terhadap sesama qurraa' sebab diantara mereka ada rasa iri hati dan hasud menghasud." Abuhurairah r.a. berkata Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Enam kerana enam akan masuk neraka pada hari kiamat sebelum hisab (perhitungan amal) iaitu:
• Pemerintah kerana zalim
• Orang kerana fanatik (mengutamakan kebangsaan)
• Kepala desa kerana sombong
• Pedagang kerana kianat
• Orang dusun kerana kebodohan
• Ahli ilmu kerana hasud

Thursday, March 18, 2010

Angkara Facebook

Sungguh malang malam ini..nasi angg aku masak untuk puteri aku hangit..sungguh sedih sekali..dah lama pulak tu rebus nyer..tetiba hangit..salahsiapa? salah mummy nyer yang trlalu leka..sorry baby..nanti mummy masak lagi k..

Saturday, March 13, 2010

Bila Eryna Demam

Hari ni anak tercinta demam..resah sungguh hati..asyik merengek and nak menetek jer..suhu pulak dah naik ke tahap yang tinggi..3.80C..aku try lap dengan air suam..tapi dia tak selesa dan nangis..mungkin menjadi kejutan pada badan nyer bila terkena air sejuk..nangis lagi dia..kecian aku tengok dia..serba tak kena and tidak selesa..

Aku bagi makan bubur untuk tambah tenaga dia..tapi dia tetap sama..aku tekad bawak dia g klinik..nasib baik kebetulan adik aku ada disini..tolong tgkkan eryna..kat klinik suhu naik lagi..3.85..and lepas masukkan ubat..suhu turun skit tapi tido tetap bunyi rintihan tak sihat..sabar sayang..mummy luve you and will take care u until the end of my lfe..muaahhh..just what i do is..always look at her..see if any changes..give alot of breast feeding and try to avoid her from crying..and also give her medine as per consult by doctor..and now the temperature quit down a little bit..3.7 only..and i will put y eyes on her always..mummy hope you be a strong girls as mummy done for you..with luv..mummy.

Wednesday, March 10, 2010

Bubur nasi..MASAKAN PERTAMA UNTUK ANAKKU..

Sabtu(6.3.10)..hari pertama aku dan husband tercinta masakkan bubur untuk pemata hati kami..DHYA NUR ERYNA..dan masuk 6 bulan dia..masa yang sesuai untuk bekalkan makanan tambahan..2 minggu lepas, nurse ddah ajar aku cara nk masak makanan bayi..agak ringkas and berguna untuk ibu pertama cam aku..so..aku dan suami buat resepi ikut nasihat nurse and jugak survey kat internet..banyak resepi..macam2 bubur bayi rupa2 nyer..kat sini nak tulis resepi bubur hari pertama baby eryna..
2 Sudu Beras..
1 Sudu kecil ikan bilis..
Sedikit Carrot potong dadu
Mula2 kami masak nasi..sampai kembang...dalam hampi 1 jam and masukkan carrot and rebus lagi setengah jam..pastu basuhkan ikan bilis untuk buang garam..masin tak elok untuk bayi.and then rebus jap ikan bilis.pastu kami blend sampai hancur nasi bersama carrot and ikan bilis..if letak ikan bilis dalam nasi..bau dia agak hanyir..seeloknyer jgn campur..blend nasi bersama carrot and blend asing ikan bilis..sedap.

Saturday, February 27, 2010

Malam minggu..


Malam minggu aku untuk hari2 terakhir February ni agak sunyi..tak macam biasa..tak ada suami 2 hari aku dah resah..rupa2nyer aku terlalu sayang dia..luv u abg..chewah..nasib baik permata hati kami ada kat sini..eryna..thank you temam mummy yer..walaupun baby tak faham aper mummy cakap..tapi kita tetap happy..dan jugak tq kepada adik ipar aku..khairini(search lah kat facebook) ada kat umah n..lepak sama2 ku..
Hujung minggu ni agak menyeksakan kerana cuaca yang panas..menyebabkan aku dan anak kurang sihat..aku dah batuk kering 3 minggu..sejak balik Melaka..dashyat..Eryna pun dah selsema dan batuk ni..risau jugak lah hati ibu ni..nak bagi ubat ..she so small dear..kecian dia..aku Cuma banyakkan susu ibu..minumlah susu ibu..hehehe.kecian dia selsema..yang paling sadis dengar dia bernafas..cam ada kahak gitu kat tekak dia..nk g sedut buang aku takut..
Aku try lah resepi mak minumair asam jawa tambah garam dan rendam air suam..tak berapa berkesan..nak jumpa doctor pun dah malas..dah hbs ubat batuk pun tak hilang jugak..wat kaya doctor jer..pastu duit aku habis..hampeh..
Panas ni boleh menyebabkan sakit kepala jugak..fuhh..pening aku..nasib baik aku punyai bb yang sgt baik dan senang diurus..
Luv u Eryna and Husband ku..(M.B.A)

Tuesday, February 23, 2010

The Biggest Loser Asia..

Best jugak tengok biggest loser asia and every week...tengok macamana gigihnyer para peserta berusaha utk turunkan berat and bukan tu sahaja..pun nak rebut peluang dapat duit besar tu 100thousand USD tu...menakjubkan sampai ada yang boleh turunkan 9kg seminggu..Carlo..syabas..

Tapi yang aku tak puas hati apabila sampai peringkat individu and bukan lagi team merah and biru..masing2 still nak kekalkan semangat pasukan tu..unlogic man..sampai menyingkirkan org yang lebih layak untuk teruskan usaha turunkan berat iaitu Kevin yang terpaksa keluar miggu lepas sedangkan Martha tak turun langsung berat dia..sepatutnya Martha diundi keluar..bagi aku dia bukan nak turunkan berat tapi nak duit jer..


And aku bangga apabila Carlo berjaya turunkan sampai 9kg minggu ni..padan muka geng biru yang konon nyer nak kekalkan semangat biru dia..and yang pasti Kristy mesti happy giler..

Syabas Carlo..Aku sokong ko dari depan TV ni.dan yang pasti, undian malam ni (23hb February 2010) adalah yang paling bodoh bagi kumpulan Biru..sepatutnyer undi keluar Martha because prestasi dia tak bagus..tapi pergi undi keluar Tony buat aper..Tony berjaya turunkan 4kg minggu ni berbanding Martha yang hanya 3Kg..Walau apa pun..ini adalah pertandingan..Cheers!!!!!

Wednesday, February 17, 2010

angpow yg sungguh POW

Today...al kisah aku dpt angpau..best jugak lah bila dt duit free ni kan..maklumlah kita yg dh kawin ni sapa nk kasi duit free melainkan pasangan kita..
Bila dpt duit ni..masing2 hepi..lah..tersengih2 tgk isi nyer..walaupun geng2 cina masih bercuti dan kami keje..yang pasti kami tetap ada tugasan yang menanti..pe nak buat..nama pun cari rezeki..lain lah klu company tu BapaK aku punyer..BAPAK aku pun x tau dah kemana..ntah sihat ker tidak..yang ku tau..dia masih hidup ok lah..maklum lah sejak dia benci aku sbb sokong mak..terus putus ikatan tapi dalam hati aku ttp doa dia sihat and murah rezeki..amin
Nk dim pendekkn citer..aku terkejut CEO aku bagi angpau..al maklum lh..selama aku keje kt situ..x pernh dia bg angpau cz bkn perayaan dia kn..sambil tersenyum and say thank u very much..aku hepi lh..of corse tambah lg duit free..bila buka tgk kt dlm..bkn duit tapi..JACKPOT LUMBA KUDA..tarikh keputusan 28hb 2 ni..berasap aku..aper x pandai pikir ker,,,judi haram disisi islam..dh terang2 tau aku islam..siap pesan lagi kt semua org..good luck..bodoh betul..nama jwtn tinggi tp x leh pikir..
Ni sajer jer nk tambah pns line isu agama..lantak lh ko..