.

Korang Klik..saya akan Klik balik..just inform me K

Friday, September 20, 2013

Resepi Anak /baby - untuk umur 8-12 Bulan Bubur Casmis



Salam semua....dah lama tak update blog ni...

tetiba rasa teringin nak meng-hupdate blog ni kan.... Suez rasa nak kongsi bubur yang Suez ngn husband duk buat pepagi lah untuk Zara ....Sekarang dah Setahun dah dia...oh ...dah besau ko dik... kejap jer...

Resipi ni sesuai uollsss untuk umur 8 bulan sebab rata2 dah kuo gigi arnab tu kan..so leh lah depa asah gigi sikit..hukhukhuk..

Ok melalut banyak ngak eh....kita start..bahan2 macam kak bawah ler...

a) beras basuh ..macam biasa cuma letak air banyak dari biasa....





pastu bahan yang kita nak Carrot.... Ayam....Kismis.....Buah badam......  Semua bahan ni bagus untuk tumbesaran anak kita....
 Ayam tu masukkan dulu sebab bila dia macam separuh masak kita kuar kan...sebab nak cincang...mana mampu eh budak gigi 2 batang nak makan ayam seketul iye dok...

pastu cincang lah guna food processer manual ni...hahahaha..senaman tangan hokey....
 hasilnya macam kat bawah ni...so, bila badam, kismis and ayam tu...cincang pun jadi hancur macam tu lah....

Pastu sambil2 kita cincang...jangan lupa kacau plak...pastu masukkan semua bahan dalam bubur tu...

ala2 nasi dah lembut, hancur macam bubur...boleh lah bagi kat anak kesayangan kita....





macam ni lah rupa bila semua dah di campur...tinggal air sikit tau..buat sup utk dia orang..


Selamat mencuba...

2 comments:

Sufi MS said...

wah akak boleh cuba ni utk baby nanti :0, rasanya macam mana, baby suka x?

SueZ said...

suka..lagi satu..kiub pati ayam suez letak..utk bg rasa...say NO to garam dan mak aji...hehehe