.

Korang Klik..saya akan Klik balik..just inform me K

Thursday, May 12, 2011

Kelebihan Wanita

Wanita...insan yang di katakan lemah..insan yang kata dengan tangisan..dengan lemah lembut..kaya dengan kasih sayang ..dan kaya dengan segalanya..sebab itu ..dalam Al-Quran..ada Surah..An-Nisa'...Surah yang menceritakan segalanya tentang wanita..insan yang sebenarnya mempunyai banyak kelebihan...sehingga kaum lelaki cemburu..

Namun, sedarkah kita..setinggi mana pun pangkat, harta, kekayaan, kelebihan...kaum lelaki itu tetap pemimpin..dan wanita itu dicipta dari tulang rusuk laki-laki..jadi taatlah kamu pada suami bagi yang berkahwin dan ibu bapa bagi yang belum kahwin...

"Aisyah r.a pernah bertanya pada Rasulullah ..Siapa yang lebih besar haknya terhadap wanita ? Jawab Rasulullah..Suaminya.. dan beliau bertanya lagi..siapa lebih besar haknya terhadap lelaki ? Jawab Baginda..Ibunya...."

Jadi jangan lah persoalkan bila suami kita pentingkan ibunya dari kita..dan jangan lah persoalkan bila suami tidak mengizinkan kita berjumpa ibu kita kerana setelah berkahwin..taat kita lebih besar untuk suami..

Namun tahukah kita..sebagai wanita kita sangat hebat..?
Kenapa?....ini dari pembacaan aku semalam dan aku masih memikirkan nya dan pasti berusaha..macamana mahu menjadi wanita soleh dan hebat..menghuni syurga yang indah itu..

a) Doa wanita lebih makbul dari lelaki kerana sifat penyayangnya... sebab tu kita selalu cakap mulut mak masin..
b) seorang wanita soleh lebih baik dari 70 wali..ha, x percaya..ia benar...tapi mudah kan untuk menjadi wanita solehah? ramaikah wanita solehah?siapakah yang layak dipanggil solehah?
c) seorang wanita solehah lebih baik dari 70 lelaki soleh....masyaAllah..tingginya darjat wanita solehah...
d) Syurga itu di bawah tapak kaki ibu...semua tahu...tapi ramai kah yang menghormati ibu mereka...berkata "uh" itu pun dah berdosa...
e) Wanita yang taat berkhidmat pada suami akan tertutup pintu neraka dan terbuka lah pintu2 syurga...dan masuklah mana2 pintu syurga dan kamu tidak akan dihisab...
f)Wanita yang taat pada suami, semua ikan2 di laut, burung2 di udara, malaikat di langit, matahari bulan..semua beristigfhar untuknya selama dia taat pada suami dan jaga solat serta puasa...
g) 2 rakaat solat wanita hamil lebih baik dari 80 rakaat wanita yang tidak hamil..
h) Bila wanita sakit hendak bersalin..Allah catatkan pahala jihad untuknya...
i) bila seorang perempuan lahirkan anak..gugurlah dosa nya seperti ibunya melahirkan nya...

dan banyak lagi.... dan yang lagi satu keistimewaan..kita potong kuku dan kumis (misai)suami kita, letak minyak rambut dan janggut , Allah memberi minum dari sungai2 dan ringan kan sakaratul maut dan kuburnya seindah taman dari taman2 syurga..lepas api neraka..selamat melintas titian shirat..

Amin.....

No comments: