.

Korang Klik..saya akan Klik balik..just inform me K

Saturday, July 2, 2011

Apa itu Demokrasi!!!!

Demokrasi ialah suatu bentuk kerajaan di mana kuasa menggubal undang-undang dan struktur kerajaan adalah ditentukan oleh rakyat. Dalam sistem demokrasi, undang-undang digubal sama ada oleh rakyat atau wakil yang dipilih oleh rakyat. Sebuah negara atau kerajaan yang mengamalkan sistem demokrasi adalah dipanggil negara atau kerajaaan yang demokratik.
 === sumber wikipedia.org

dan ia juga berasal dari perkataan Yunani iaitu Demo-cracy. 


Demokrasi moden mempunyai sifat-sifat dengan institusi-institusi berikut:

  • Perlembagaan yang menghadkan kuasa dan kawalan operasi formal kerajaan, samada secara tulisan, secara norma atau gabungan kedua-duanya. Lazimnya Perlembagaan akan memasuki dotrin pembahagian kuasa untuk memastikan seseorang itu tidak diberi lebih dari satu kuasa. ---> Dimalaysia, ada yang pegang 2 kuasa....
  • Pilihan raya untuk memilih pegawai-pegawai awam, yang dikelolakan secara bebas dan adil Rakyat diberi hak mengundi ---> Rakyat tempatan dan juga penduduk tetap (IC Merah) yang tlh dpt IC Biru boleh menjadi pengundi..
  • Kebebasan bersuara (berceramah, berhimpun dan sebagainya)---> mesti dapat permit dulu faham....
  • Kebebasan akhbar dan akses kepada media lain---> Tapi sekarang semakin berat sebelah
  • Kebebasan persatuan ---> masih di amalkan
  • Semua orang dalam masyarakat menikmati hak yang sama dari segi undang-undang. Salahsatu pra-syarat demokrasi ialah wujudnya Aturan Undang-Undang Rule of Law ---> masih diamalkan
  • Rakyat yang berpendidikan dan berpengetahuan tentang hak asasi manusia dan tanggungjawab sivik ---> hanya orang berpendidikan yang sedar, org kampung byk yang tak sedar tentang ini..

Jadi Malaysia tergolong dalam Demokrasi moden atau tidak?... fikir2 kan dan selamat beramal....

No comments: